четвер, 22 листопада 2018 16:26

В окупованому Криму відкопали унікальне стародавнє поселення

Автор: https://www.most.life
 

Окупанти змінять проект залізниці до Кримського мосту. Все тому, що під час будівництва натрапили на стародавнє поселення Манітра, повідомляє ресурс Кримський міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас тут ФСБшники всюди, може, не треба до заводу?" - як живе Армянськ сьогодні

Для збереження унікальної історичної пам'ятки будівельники скорегують трасу залізничної лінії на одній із дільниць в околицях Керчі.

Комплекс Манітра складається з 40 приміщень і 9 дворів і датується кінцем V-початком III ст. до н. е. Припускають, що він міг належати родині боспорського аристократа або представника династії царів Боспора. Перенесення ділянки підходу дозволить вченим провести консервацію цього поселення, вивчити його і зберегти.

Загалом дослідження садиби охопили ділянку площею понад 5 тис. кв. м. Тут були знайдені залишки суцільної забудови, характерної для античних сільських комплексів замкнутого планування. Житлові та господарські будівлі щільно прилягали одна до одної та мали глухі зовнішні стіни. Фасади з вікнами виходили у внутрішні бруковані двори, навколо яких групувалися всі будівлі. У західній частині комплексу розташовувався найбільший двір, прикрашений галереями і, можливо, колонадою. Для покрівлі використовувалася дорога черепиця місцевого виробництва з клеймами боспорського майстра. Зараз археологи розкрили близько 80% поселення. Практично на всій площі відкриті верхні шари, але ще не скрізь розкопаний найнижчий горизонт.

Селище Олива в анексованому Криму окупанти перетворюють на військову базу. Раніше це була територія державних дач лідерів СРСР.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму відкопали унікальне стародавнє поселення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути