Ексклюзиви
неділя, 17 травня 2020 18:30

У Зеленського нагадали Заходу про Будапештський меморандум

У Зеленського нагадали Заходу про Будапештський меморандум
Підписання Будапештського меморандуму 5 грудня 1994 року. Фото: Джерело, Добропорядне використання, https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=1663632

Підписи лідерів Великої Британії та США стоять під Будапештським меморандумом 1994 року, тож українська влада чекає допомоги від цих країн.

Як повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков у ефірі "Радіо Крим. Реалії", другий президент України Леонід Кучма кілька разів порушував питання анексованого Криму на переговорах в нормандському форматі, але "російська сторона реагує на це дуже різко аж до того, що встає з-за столу переговорів".

На думку політика, працювати для того, щоб створити кримський майданчик переговорів, треба. Він має бути не мінським, а, наприклад, кишинівським або брюссельським.

"Але все одно без допомоги західних партнерів нам не обійтися", – вважає Резніков.

Віцепрем'єр наголосив, що підписаний у 1997 році Леонідом Кучмою Договір про дружбу між Україною і Росією остання порушила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський посол прокоментував можливість зняття санкцій із Росії

"Другий документ – так званий Будапештський меморандум, в якому в обмін на відмову від ядерного статусу нам обіцяли недоторканність і захист. Росія також порушила його, а від Великої Британії та США ми не отримали очевидною допомоги й досі її чекаємо. Плюс є ще дві країни, які приєдналися до меморандуму, – Франція і Китай", – підкреслив він.

І нагадав, що президент Франції Франсуа Міттеран при підписанні меморандуму сказав Леоніду Кучмі: "Юначе, вас усе одно обдурять".

"На жаль, так і сталося, тому ми глибоко переконані, що західні партнери повинні нам допомагати", – зазначив Олексій Резніков.

Для повернення Криму Україні слід використовувати міжнародний тиск на Росію та покращувати власний економічний стан. Процес повернення не буде швидким, але Україна не повинна відкладати це питання, заявив глава Верховної Ради Дмитро Разумков.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського нагадали Заходу про Будапештський меморандум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути