четвер, 08 грудня 2016 15:47

У Криму відкриють пам'ятник "Народному ополченню"

У Криму відкриють пам'ятник "Народному ополченню"

В анексованому Сімферополі 25 грудня встановлять пам'ятник "Народному ополченню". Мова йде про "ополчення" сучасності, бо історично повстанців, які бунтували на території Криму в різні часи, нічого не пов`язує.

Таку думку в ранковому ефірі радіо "Крим.Реалії" висловив український історик Василь Павлов.

"Якщо ми беремо так зване кримське ополчення 1853-1856 років, то одразу уточнюємо, що воно не було "ополченням" кримським. Це були кріпаки, зібрані в Орловській, Курській, Нижньогородській та інших губерніях, яких направили туди безпосередньо на забій", – сказав Павлов.

Історичні передумови вказаного повстання не збігаються зі сучасними причинами виникнення так званого "ополчення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трьом кримським татарам продовжили арешт

"Ви знаєте етнічну карту Криму – вона була, м'яко кажучи, не така, як зараз... І на той момент жителі Криму в більшості не були затятими прихильниками "русского мира", тому народне "ополчення" Росії ХІХ століття – це окрема сторінка. Тут потрібно не забувати, що країна була кріпацька, тому ні про яке вільне волевиявлення народу і вільний добровільний заклик захищати царя-батюшку в Криму на той момент не могло бути мови", – сказав історик.

Сенс сучасного "ополчення" можна поставити під сумнів. Бо "зелені чоловічки" в Криму - не місцеві, а приїжджі.

Пам'ятник "Народному ополченню всіх часів" встановлять у Сімферополі на вул. Гоголя, на площі поблизу будівлі уряду Криму. Висота монумента сягатиме 10,8 м. З трьох сторін колони планують встановити "ополченців" різних епох, з четвертої – текст з історією їх руху. Прокремлівська влада Сімферополя має намір виділити на будівництво пам'ятника понад 20,5 млн руб. з бюджету міста.

Зараз ви читаєте новину «У Криму відкриють пам'ятник "Народному ополченню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути