Ексклюзиви
понеділок, 22 травня 2017 18:31

У Криму ніколи не було проукраїнської влади - експерт

У Криму ніколи не було проукраїнської влади - експерт
Василь Яблонський: Кожен народ має право на своє державне утворення.Фото: Соціальна країна

- Якщо ми будуємо демократичну державу, маємо розуміти, що кожен народ має право на своє державне утворення, - каже заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, історик Василь Яблонський. - Залежно від того, наскільки народ готовий заявляти ті чи інші цілі.

Крим - насамперед батьківщина кримських татар. Очевидно, їм вирішувати, яким чином самоорганізовуватись. Україна може сприяти тому чи іншому розвитку подій.

Питання автономії в Україні раніше не порушували серйозно. Була інша ситуація, тиск Росії. Але депортація - це злочин перед цілим народом. Усі ми відповідальні за те, що у наших добрих сусідів і співгромадян немає ні вільної батьківщини, ні якоїсь автономної структури.

Коли на початку 1990-х утворилася автономна республіка Крим - це було чи не єдине автономне утворення не за національною, а за територіальною ознакою. Так закладали міну сповільненої дії під українську державність. 2014-го вона спрацювала. Це - складний комплекс проблем, який потребує конституційних змін. Але важливо показати, що ми - європейська держава, яка поділяє цінності Європи. Зокрема, права народу на різні форми державності.

Яких ризиків може чекати Україна?

- Є ісламські ризики: інша релігія, культура, традиції. Але вони - не критичні. Для нас більша проблема - православний фундаменталізм, який несе в Україну Московський патріархат. Кримські татари мирно співіснують із Україною.

Є думка, що після утворення автономії зблизяться з Туреччиною. Але очевидно, що Туреччина не зможе приєднати Крим. Це - гіпотетичні ризики, які нагнітає Росія. Бо тоді розпадеться її легенда про "исконно русский Крым".

Чи є ризик рухів за автономію з боку інших нацменшин - поляків, румунів, угорців?

- Це - принципово різні ситуації. Ті нацменщини мають власні держави. Тому там можна говорити про сепаратистські спроби, інспіровані іншими країнами. Татари є лише в Україні. Рухи, скажімо, угорців, уже існують. Держава має вирішувати ці питання, а не ховати голову в пісок.

Кримськотатарська автономія в Крыму - це великий плюс для України. За 23 роки незалежності там ніколи не було проукраїнської влади. Повернення майна нащадкам татар буде актом історичної справедливості. І момент звільнення Криму від російської окупації буде найкращим часом для цього.

Зараз ви читаєте новину «У Криму ніколи не було проукраїнської влади - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути