Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2020 14:27

У Криму колишній СБУшник перейшов в ФСБ і катував українця - Стрижак

У Криму колишній СБУшник перейшов в ФСБ і катував українця - Стрижак
Начальник ГУНП в АРК і Севастополі Віталій Стрижак: "Екс-співробітник СБУ зрадив присязі і перейшов на службу в ФСБ Росії"

Слідчі Нацполіції повідомили про підозру екс-співробітнику СБУ, який, зрадивши присязі, перейшов на службу в ФСБ Росії і катував громадянина України в окупованому Криму.

Про це повідомив начальник ГУНП в АРК і Севастополі Віталій Стрижак.

Із заявою про тортури звернувся 34-річний чоловік після того, як виїхав з півострова на материкову Україну. Він повідомив, що група невідомих обманом посадили його в автомобіль, наділи мішок на голову, а пізніше тортурами змусили визнати себе винним в незаконному придбанні та зберіганні патронів та боєприпасів, а також поширенні в інтернеті екстремістських матеріалів.

У невідомому приміщенні потерпілого били по голові, його руки і ноги при цьому були зв'язані скотчем. Застосовували електричний струм, щоразу збільшуючи напругу. Коли чоловік втрачав свідомість, його відкачували і продовжували бити. Після побоїв, тортур, посягань на статеву недоторканість потерпілий погодився визнати свою провину в злочинах, яких не скоював. Також злочинці змусили його підписати "протоколи слідчих дій", записали на відео зізнання у скоєнні злочинів і згоду співпрацювати з ФСБ.

Віталій Стрижак повідомив, що з потерпілим провели всі необхідні слідчі дії і експертизи. В ході слідства було встановлено особу одного зі злочинців - 44-річний колишній співробітник СБУ. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України - порушення законів і звичаїв війни.

"Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Незаконне позбавлення волі і тортури порушують не лише українське, а й міжнародне законодавство, зокрема, Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни", - заявив Стрижак.

Він додав, що в даний час вживаються заходи щодо встановлення місця місцезнаходження підозрюваного.

Зараз ви читаєте новину «У Криму колишній СБУшник перейшов в ФСБ і катував українця - Стрижак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути