середа, 27 березня 2024 11:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Тривоги почастішають: Росія накопичила "Циркони" в окупованому Криму

Тривоги почастішають: Росія накопичила "Циркони" в окупованому Криму
У Криму російські загарбники час від часу здійснюють маневрування, зокрема береговими чи оперативно-тактичними ракетними комплексами. Фото: pixabay.com

Росія накопичила "Циркони" в окупованому Криму, тому повітряні тривоги в Києві та області почастішають.

Окупанти вишукують способи тиску на населення з найнесподіваніших напрямків і з використанням озброєння, яке ускладнюватиме роботу українських систем протиповітряної оборони, заявила 27 березня речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Створили вже певний ажіотаж за допомогою засобів масової інформації про те, що начебто РФ готує масштабний ракетний удар, про накопичення "Цирконів" у Криму. Насправді, розмова була про те, що ворог може завдавати такі удари, і це треба враховувати. Практику ми вже бачили. Ми усвідомлюємо, які види зброї ворог готовий застосувати. Він не зупиняється в модернізації свого озброєння. Намагається вишукати способи тиску на населення України фактично на всій її території, не лише на прифронтових", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах пояснили, чому почастішали російські обстріли

На запитання про те, чи відзначається зараз якийсь рух на території тимчасово окупованого Криму, пересування балістичних комплексів чи виведення флоту, Гуменюк зазначила, що з флотом у РФ все дещо "спокійніше".

"Вони знаходяться в пунктах базування і в акваторію на відкриті морські простори, в акваторію Чорного і Азовського морів, не виходять останнім часом, побоюючись тих загроз, які для них стають все більш реальними. Ми відстежуємо цю ситуацію. Відповідно до цього і відбувається попередження про небезпеку застосування балістичного озброєння", - сказала вона.

Маневрування іншими засобами озброєння, зокрема береговими чи оперативно-тактичними ракетними комплексами ворог час від часу здійснює. Є розуміння того, що окупанти вишукуватимуть і інші засоби точкових ракетних ударів.

Росіяни позиціонують "Циркон" як гіперзвукову крилату ракету з повітряно-ракетним двигуном і здатністю маневрувати. Її розроблювали для ураження великих кораблів та наземних об'єктів. Російський диктатор Володимир Путін заявляв, що "Циркон" має дальність польоту понад 1000 км та розвиває швидкість до 9 Маха (3 км/с). Летить ракета на висоті 30-40 км.

Є теорія, що "Циркон" зовсім не є гіперзвуковою ракетою та наводиться на ціль завдяки радіолокаційній головці самонаведення.

Російські окупанти навряд встигли виробити велику кількість ракет "Циркон", якими учора обстріляли столицю. Протикорабельну ракету "Циркон" взяли на озброєння в Росії лише рік тому, заявив 26 березня майор запасу НГУ, ветеран Олексій Гетьман в ефірі телемарафону. Декілька десятків подібних ракет у ворога є в накопиченні на мілітарі хабі типу Крим, і він може продовжувати час від часу точковий терор з акцентом в тому числі на столицю.

Російські ракети "Циркон" долітають до Одеси, Херсона та Миколаєва за 1 хв, до Запоріжжя та Дніпра за 2,5 хв, до Кропивницького за 3 хв.

Ймовірно, саме такими ракетами атакували Київ.

Водночас про те, чи напевне росіяни атакували Київ ракетами "Циркон", можна буде говорити після висновків експертів. Наразі уламки збитих ракет вивчають.

Зараз ви читаєте новину «Тривоги почастішають: Росія накопичила "Циркони" в окупованому Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути