понеділок, 20 лютого 2017 12:53

Три роки: 20 лютого розпочалась анексія Криму

Три роки: 20 лютого розпочалась анексія Криму
На зворотному боці медалі напис "За повернення Криму". Вказана дата проведення операції окупації Криму до Росії: 20.02.14 - 18.03.14. Це означає, що Крим ми почали анексувати ще до відсторонення від влади президента Віктора Януковича.

Анексія Криму розпочалася 20 лютого 2014 року. Керували окупацією півострова міністр оборони РФ Сергію Шойгу і помічник Володимира Путіна Владиславу Суркову. Це стверджує Ілля Пономарьов, депутат Державної думи Росії.

Після усунення від влади президента України Віктора Януковича сепаратистські настрої у Криму вибухнули з новою силою. 23 лютого в Севастополі відбувся 20-тисячний мітинг, на якому ухвалили рішення не перераховувати до Києва податки, а міським головою проголосили громадянина Росії Чалого. 25 лютого акції сепаратистів провели перед Кримським парламентом. В ніч проти 27 лютого парламент та уряд Криму захопили невідомі бойовики і вивісили над ними прапор РФ. Захоплення будівлі невідомими не завадило зібратися депутатам Верховної ради Криму і ухвалити рішення призначити референдум щодо статусу півострова. Того ж дня захопили аеропорт "Бельбек" у Севастополі, зупинили поромну переправу в Керчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помічник Путіна був проти анексії Криму - екс-депутат Держдуми

Майже одночасно розпочали блокування російськими військовими без розпізнавальних знаків українських військових частин. Терористів з російським громадянством прозвали "зеленими чоловічками".

Згодом захопили Сімферопольській аеропорт. Деякі з військових містечок взяли штурмом. Українські військові збройного опору не чинили, в багатьох випадках завдяки позиції своїх командирів, яких, як виявили пізніше, заздалегідь завербували російські спецслужби і невдовзі взяли на службу в окупаційну армію на керівні посади. На службу до російських окупантів перейшли майже всі держслужбовці України: працівники СБУ, міліції, МНС, судді та прокурори.

Такі настрої в Криму виявилися повністю зрежисованими Кремлем. Це підтвердив російський бойовик Ігор Гіркін. За його словами, голосування депутатів Верховної ради АРК за відставку тодішнього прем'єр-міністра Криму Анатолія Могильова та проведення "референдуму" здійснили під прямим тиском російських військових і працівників спецслужб. Водночас Гіркін заперечує те, що характер підтримки окупантів з боку кримських чиновників і простих людей був добровільний.

1 березня самопроголошений "голова Ради міністрів АР Крим" Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у "забезпеченні миру і спокою" на території Криму. У відповідь того ж дня президент РФ відправив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи 1 березня 2014 року об 17:20 проголосували за введення російських військ на територію України і в Крим.

Обама дозволив Путіну анексувати Крим. Про це у Twitter написав президент США Дональд Трамп. "Крим завоювала Росія за адміністрації Обами. Обама був надто лояльний до Росії?", - зазначив президент на своїй сторінці.

Зараз ви читаєте новину «Три роки: 20 лютого розпочалась анексія Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути