четвер, 02 листопада 2017 12:06

Тенюх "здав" флот, а Турчинов погодився — адмірал-дезертир розповів у Москві

Тенюх "здав" флот, а Турчинов погодився — адмірал-дезертир розповів у Москві

Під час "кримської весни" міністр оборони Тенюх і екс-начальник Генштабу Замана заблокували флот у бухтах, а в.о.президента Турчинов з цим погодився. Про це тодішній начальник Генштабу Юрій Ільїн розповів у Москві адвокату Януковича.

Екс-командувач Військово-Морських сил ЗСУ Юрій Ільїн був призначений президентом Віктором Януковичем на посаду начальника Генштабу 19 лютого 2014 року — під час загострення ситуації на Майдані. Через кілька днів, вже після втечі Януковича, він був звільнений з посади наказом в.о. президента Олександра Турчинова.

Після окупації Юрій Ільїн залишився в Криму і був оголошений у розшук за дезертирство військовою прокуратурою. А 6 жовтня 2017 року київський адвокат Максим Герасько знайшов і допитав його у Москві як свідка у справі Януковича про державну зраду.

Колишній головнокомандувач розповів, що поки він у Криму намагався "не допустити кровопролиття" і умовляв "зберегти державу як єдине ціле", новопризначені армійські командувачі у Києві своїми наказами фактично здали флот Росії.

Письмові свідчення опублікував на своїй сторінці у Facebook адвокат Максим Герасько.

За свідченнями Юрія Ільїна, 28 лютого 2014 року, коли у Сімферополі уже командували так звані "сили самооборони", він, як начальник Генштабу, наказав привести армію і флот у повну бойову готовність. Але екс-начальник Генштабу Володимир Замана і в.о.президента України Олександр Турчинов цього наказу не затвердили і знизили повну боєготовність до ступеню "постійна боєготовність".

Зрештою Юрія Ільїна без пояснень відсторонили від командування. Після чого у кабінеті нового командуючого ВМС України контр-адмірала Дениса Березовського якраз і сталася "здача" українського флоту.

1 березня 2014 року Березовський з групою адміралів начебто вирішили вивести флот з місць постійної дислокації і доповіли про це в.о.міністра оборони Ігорю Тенюху.

"О 12:00 того ж дня в присутності вищевказаних осіб Березовський доповідав Тенюху про те, що бойові кораблі ВМС приведено в бойову готовність і вони готові до виходу в море, - пояснив Ільїн у своїх показах, - однак Тенюх відмовився затвердити рішення командувача на виведення кораблів з пунктів базування, накричав на Березовського й обізвав панікером."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На випробування в Одесу прибули два новозбудовані артилерійські катери "Гюрза-М"

За словами Ільїна, на слова Тенюха відреагував лише Замана, який порадив Березовському і всім присутнім "міняти кокарди".

Нагадуємо, що несвоєчасний вихід українських кораблів у море призвів до того, що військові сили РФ заблокували бухти, де стояли кораблі, і наш флот захопили практично без бою. На думку Юрія Ільїна, у ключовий момент нова українська влада проявила нерішучість і відсутність політичної волі.

З іншого боку, обнародувана цьогоріч стенограма секретного засідання РНБОУ від 28 лютого 2014 року свідчить, що в.о.президента був настроєний досить рішуче. На цьому засіданні Турчинов єдиний голосував за оголошення воєнного стану через ситуацію в Криму.

"Якщо не дочекаємося військової допомоги від Заходу, потрібно діяти, - заявив Турчинов, - тому я не можу не поставити на голосування РНБО рішення про запровадження в країні воєнного стану. Хто за? Ясно. За — один Т урчинов."

Ніхто з учасників засідання не підтримав цієї пропозиції. Тим часом Росія неконтрольовано збільшувала свою військову присутність на півострові.

1 березня 2014 року Рада Федерації Росії надала згоду на використання своїх військ на території України, і того ж дня Росія почала блокувати наші військові бази і флот.

У тому ж 2014 році ще один дезертир, заступник командуючого ВМС Дмитро Шакуро також заявляв, що міністр оборони Тенюх розпорядився залишити український флот на своїх місцях. Але сталося це начебто не 1 березня, а 2-го — коли українські бази вже були оточені ворогом.

У мережі опублікували фільм про єдиний мінний тральник "Генічеськ", який служить в українському флоті. Документальний фільм зробив журналіст Богдан Кутєпов.

Зараз ви читаєте новину «Тенюх "здав" флот, а Турчинов погодився — адмірал-дезертир розповів у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути