середа, 31 липня 2019 13:21

Скоро можуть бути вдома: поворот у справі полонених моряків

Скоро можуть бути вдома: поворот у справі полонених моряків
Москва готова взаємодіяти у цій справі і відпустити затриманих на батьківщину. Про припинення кримінального переслідування не йдеться Фото: Depo.ua

Затриманих у Керченській протоці українських моряків можуть відпустити з в'язниці до жовтня під особисту поруку уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

За словами адвоката українців Миколи Полозова, до Слідчого управління ФСБ РФ вже відправлені письмові гарантії того, що обвинувачені в порушенні російського кордону продовжать брати участь в судових і слідчих діях після їхнього повернення на Батьківщину, пише Апостроф.

Москва дійсно готова передати 24 моряка Києву в разі отримання письмових гарантій, як це і було фактично заявлено в ноті МЗС, відправленої українській стороні 25 червня. Такі пояснення дала високопоставлена особа в російських дипломатичних колах.

Москва готова взаємодіяти у цій справі та відпустити затриманих на Батьківщину. Про припинення кримінального переслідування не йдеться.

"Як тільки відповідні особи в Росії отримають необхідний документ від України і вивчать його, можна буде обговорювати подальші кроки. Але ми від своїх слів не відмовлялися", - сказало джерело.

За словами адвоката Миколи Полозова, українська сторона вже почала роботу над реалізацією цієї пропозиції МЗС РФ.

"Український омбудсмен Людмила Денісова направила клопотання про особисту поруку через МЗС Росії до Слідчого управління ФСБ. У російській ноті було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особиста порука - форма гарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, у судових і слідчих діях. На поточний момент ці документи знаходяться в Слідчому управлінні ФСБ, але ще не дійшли до виконавця - слідчого, у провадженні якого перебуває ця справа. Саме він повинен у встановлений законом термін - 3 дні - винести з даного питання рішення", - сказав адвокат українських моряків.

У разі задоволення прохання моряків звільнять з-під варти. Якщо отримають відмову, то постанову оскаржуватимемо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про полонених моряків: Найближчим часом вирішимо це питання

"Фактично ті пропозиції МЗС РФ, які були заявлені в ноті, реалізуються на практиці. Природно, після телефонної розмови президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського і була подана відповідна форма про поруку", - підкреслив Микола Полозов.

25 листопада 2018-го співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку. Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили у незаконному перетині кордону Росії,"судили" в окупованому Криму і перевезли до Москви. Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції. 16 квітня 2019-го Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Зараз ви читаєте новину «Скоро можуть бути вдома: поворот у справі полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути