субота, 25 травня 2019 10:22

Сьогодні трибунал ООН оголосить рішення щодо полонених українських моряків

Сьогодні трибунал ООН оголосить рішення щодо полонених українських моряків
Голова Трибуналу ООН Пак Чжин Хен. на відкритому засіданні зачитає наказ суду. Фото:glavcom.ua

Минає півроку відтоді як Росія силою захопила українські військові кораблі і їх екіпажі.

25 травня о 12:00 (13:00 за Києвом) Міжнародний трибунал ООН з морського права (ITLOS) оголосить рішення щодо прохання України зобов'язати Росію звільнити захоплених українських моряків і судна - повідомили на сайті Трибуналу.

"Міжнародний трибунал з морського права винесе свій наказ по справі, що стосується затримання трьох українських судів (Україна проти Російської Федерації), про тимчасові заходи в суботу, 25 травня о 12:00", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал ООН: юрист розповів про наміри Росії

Голова Трибуналу ООН Пак Чжин Хен. на відкритому засіданні зачитає наказ суду.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками в листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох судів.

У позові наголошується, що захоплення і утримання судів і членів їх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також в позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на батьківщину.

10 травня заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, яка представляє позицію України в Міжнародному трибуналі ООН з морського права, закликала застосувати тимчасові заходи і зобов'язати Росію звільнити українських військовополонених моряків і судна.

Українська сторона заявила, що захопленням українських моряків Росія порушила Конвенцію ООН з морського права і міжнародне звичаєве право. Україна також просить суд ООН зобов'язати РФ припинити кримінальні переслідування українських моряків.

24 травня заступник Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що будь-яке рішення Міжнародного трибуналу з морського права в справі українських моряків допоможе звільнити українських військовополонених.

"Символічно, що рівно через шість місяців після захоплення Росією українських військових кораблів, Міжнародний трибунал з морського права оголосить своє рішення про тимчасові заходи у справі про імунітети наших кораблів і моряків", - написала Зеркаль.

Спір між Україною та Російською Федерацією стосується незаконного захоплення та затримання з боку РФ українських військових кораблів "Бердянськ" та "Нікополь", буксира "Яни Капу", а також 24 членів їхніх екіпажів.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні трибунал ООН оголосить рішення щодо полонених українських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути