середа, 23 жовтня 2019 15:35

Розповіли, скільки політв'язнів РФ утримує в Криму

Розповіли, скільки політв'язнів РФ утримує в Криму
Із 99 осіб 88 перебувають безпосередньо в СІЗО або в колонії. Фото: з відкритих джерел

На території Кримського півострова перебувають 99 політичних ув'язнених, заарештованих окупаційною владою Російської Федерації. Із них 80 - це кримські татари.

Заявив почесний голова Кримськотатарського молодіжного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Із 99 осіб 88 перебувають безпосередньо в СІЗО або в колонії.

"11 - це ті, щодо яких ухвалили вироки умовно за політичними статтями, і вони перебувають під домашнім арештом або з обмеженнями. Наприклад, Казім Аметов, у якого на нозі браслет і він не може вийти за межі свого подвір'я", - розповів Барієв.

Член Меджлісу зазначив, що інші організації та активісти називають цифру 87 політв'язнів, і наголосив, що в Україні немає закону про політв'язнів і немає чіткого визначення, кого можна вважати такими.

"У списках наших колег є троє політичних в'язнів – Ігор Кіяшко, Олександр Шумков і Віктор Шур, яких немає у нас. Тому що ми цілеспрямовано говоримо про тих політв'язнів, які мають стосунок до Криму: народилися в Криму, працювали тощо, або тих громадян України, яких затримали безпосередньо в Криму. Тому, за нашими даними, 99 осіб", - пояснив він.

Барієв повідомив, що до списків політв'язнів 2019-го додано громадян України Леоніда Пархоменка, Максима Філатова, Дмитра Долгополова та Ганну Сухоносову.

"Щодо цих людей, це "справа українських диверсантів", неоднозначний підхід. Долгополов - це український військовослужбовець, який перейшов на сторону Російської Федерації, служив у Військово-морському флоті РФ, але згодом був заарештований, а також його співмешканка Ганна Сухоносова. Їх звинувачують у шпигунстві. Як правозахисники не можемо давати оцінку, чи вони насправді "українськими шпигунами" або зрадниками. Ми оцінюємо їх як громадян України, яких заарештував окупант, звинувачує їх за політичною статтею", - наголосив він.

За його словами, за 9 місяців цьогоріч Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 80 обшуків, 126 затримань (113 - щодо кримських татар), 169 допитів, опитувань, "бесід", 282 арешти (196 щодо кримських татар), включно з 213 випадками продовження терміну арешту, 578 випадків порушення права на справедливий суд, 90 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень психічного та фізичного здоров'я, 69 етапувань політичних ув'язнених у Криму.

Барієв зазначив, що цьогоріч обшуки у будинках українських і кримськотатарських активістів переважно відбувалися у справі "Хізб ут-Тахрір" і свідків Єгови.

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової через порушення прав кримського активіста Олега Приходька.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, скільки політв'язнів РФ утримує в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути