вівторок, 15 серпня 2023 07:28

Росія захопила українські ядерні об'єкти в Криму

Росія захопила в анексованому Криму українські ядерні сховища. У МЗС України повідомили, що 15 серпня 2014-го агрессор спробував застосувати свою національну юрисдикцію до ядерних об'єктів на півострові.

"Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об'єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968-го", - йдеться у ноті протесту, яку дипломати надіслали російській стороні.

Автор: Replyua.net
  Ядерне сховище після років занедбаності у поганому стані, але російські окупанти уже взялися його відновлювати
Ядерне сховище після років занедбаності у поганому стані, але російські окупанти уже взялися його відновлювати

Висновки міжнародної спільноти

У грудні 2017-го науковий співробітник програми міжнародної безпеки Belfer Center у школі Кеннеді Гарвардського університету Маріанна Будджерін висловила думку, що ядерну зброю Росія могла заховати на підводних човнах, які знаходяться у кримській акваторії Чорного моря.

Ядерне сховище під Феодосією

Про наявність ядерної зброї на анексованому півострові у квітні 2018-го говорив і лідер кримськотатарського народу.

"Ні наша розвідка, ні розвідка НАТО чітко не підтверджують його наявності в Криму. Однак у нас є інформація з місця, а також від джерела з Москви про те, що у них там вже є ядерні боєголовки. Вони вже почали відновлювати законсервоване ядерне сховище неподалік від Феодосії в лісі Кизилташ. Спочатку туди могли заїжджати вантажники, які возили матеріали, у тому числі, кримські татари. Але на якомусь етапі всіх цих робочих усунули та залучали людей, привезених із Росії", - повідомив Мустафа Джемілєв.

Автор: Replyua.net
  Ядерне сховище неподалік від Феодосії в лісі Кизилташ.
Ядерне сховище неподалік від Феодосії в лісі Кизилташ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ядерну базу, яку окупанти відновлюють у Криму

Думка експертів

Ядерна зброя Росії в окупованому Криму загрожує не лише Україні, а й іншим країнам світу, яку Кремль навіть погрожував застосувати, вважає генерал-лейтенант, екс-заступник голови Генштабу ЗСУ Ігор Романенко. Каже, що ядерні боєголовки у Росії були і раніше в Криму в складі Чорноморського флоту, а Україна не контролювала їхнє ввезення.

"Розміщення цих боєголовок – загроза не тільки Україні, оскільки ми є загоном європейської цивілізації на сході. Але, на жаль, не всі в ЄС і НАТО чітко це розуміють, інакше допомога здійснювалася б ефективніше. Якщо допоможуть хоч якось, будемо вдячні, але не це порівняти з допомогою СРСР, оскільки поки немає принципового рішення. Тому треба шукати шляхи та ефективніше впливати на це з боку України.

Автор: Replyua.net
  Підходи до ядерного сховища заблоковані колючим дротом під напругою
Підходи до ядерного сховища заблоковані колючим дротом під напругою

Розмістити боєголовки не є самоціллю. Це вплив і тиск, насамперед, на Україну і на Європу, і в цілому світ – на тих же американців, китайців. Я ще раз хочу нагадати, що Путін офіційно заявив, що вони були готові застосувати тактичну ядерну зброю. А звідки ж вона взялася? Вона була взята тут, на території України", - розповів генерал Романенко.

Координатор центру "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук вважає, що ядерні боєголовки на території півострова з'явилися ще за часів президенства Віктора Ющенка.

Зараз ви читаєте новину «Росія захопила українські ядерні об'єкти в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути