середа, 31 жовтня 2018 03:13

Росія Азовським морем постачає зброю на Донбас

Росія Азовським морем постачає зброю на Донбас
Азовське море перетворилося на ще один театр бойових дій Росії проти України. Фото: Politeka

Дії Росії в Азовському морі не обмежуються перешкоджанням міжнародного судноплавства, РФ також використовує цей канал для прихованих постачаннь зброї для збройних формувань на Донбасі.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, пише Укрінформ.

За його словами, РФ не відмовилася від ідеї створення Кримського коридору.

"Крім того, загроза морського нападу з Азовського напрямку у випадку великомасштабного військового протистояння залишається джерелом дестабілізації безпеки в Донецькій області", - заявив Єльченко.

Представник України акцентував, що Азовське море перетворилося на ще один театр бойових дій Росії проти України.

"В останні шість місяців РФ зупинила понад 200 суден, які прямували до українських портів Маріуполя й Бердянська. Як було підтверджено СММ ОБСЄ, ці перерви в комерційному судноплавстві зумовили економічні й торговельні перебої, що призвело до комерційних втрат для портів, де працюють тисячі людей", - підкреслив український дипломат.

Такі дії Росії "суперечать її зобов'язанням за Конвенцією ООН про морське право і порушують навігаційні права України, а також держав, під прапорами яких були зупинені ці судна". Водночас, підкреслив він, судна, які прямували в російські порти в Азовському морі, не були зупинені в подібний спосіб.

Крім того, Єльченко зауважив про перепони для міжнародної навігації, які чинить незаконно зведений Росією міст через Керченську протоку. Висота мосту над морем становить лише 35 метрів, і під ним можуть пройти кораблі з осадкою менше 33 метрів і довжиною менше 160 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дії Росії в Азовському морі заважають діалогу Волкера і Суркова

"У результаті, судна Panamax та багато суден Handymax тепер не можуть проходити через Керченську протоку. Це серйозно вплинуло на трафік до портів України", - зауважив постпред України при ООН.

У вівторок в Нью-Йорку пройшло відкрите засідання РБ ООН по ситуації в окупованих регіонах на сході України.

Сполучені Штати назвали агресивні дії Росії в Азовському морі такими, що підривають міжнародне право і порушують суверенітет та територіальну цілісність України.

Зараз ви читаєте новину «Росія Азовським морем постачає зброю на Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути