понеділок, 27 лютого 2017 14:00

Політолог розповів про причини повернення Криму

Політолог розповів про причини повернення Криму

Грузинський політолог і публіцист Олег Панфілов розповів про передумови і причини повернення Криму. Він вважає, що з березня 2014 року санкції почали міняти Росію, подібно як колись вплинули на існування СРСР.

"Для повернення Криму є кілька причин. Перша - жодна з країн, навіть із колись дружніх Росії, не визнали анексію Криму. Друга - юридичне обґрунтування анексії суперечить міжнародному праву і від цього не відмахнутися. Третє - історичному обґрунтуванню може повірити тільки божевільний, оскільки Крим, як і всі інші території, захопили - завоювали, відібрали, поцупили. Але він ніколи не був етнічно російський і ніколи добровільно не приєднувався до Росії. Четверте - репресії щодо корінного населення, а також українців можуть стати приводом для розгляду відповідальності Росії в міжнародних судах. П'яте і головне - Росії найближчим часом буде важко, а в перспективі неможливо забезпечувати фінансування кримського бюджету через санкції і катастрофічну ситуацію в російській економіці", - цитує Панфілова "Крим. Реалії".

Крим - остання поцуплена Росією територія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки кримських татар втекли від путінського режиму

"Криму найважче - його окупація стала приводом для введення санкцій, і колись росіяни зрозуміють, що красти погано, і за це можна отримати покарання, яке може коштувати розвалом країни. Але в Росії, як і в Радянському Союзі, погано з історичною пам'яттю, яку вибивали репресіями і ГУЛАГом - тому населення звикло жити сьогоднішнім днем, не намагаючись зрозуміти, що його чекає в майбутньому.

У мене немає сумнівів у тому, що Крим повернеться в Україну - ця впевненість обґрунтована історією і подіями останніх десятиліть. За крадіжку карають, за брехню засуджують, за самообман мучитиме совість - ніяка пропаганда не врятує кримський "русский мир" від необхідності погодитися з цим. Що швидше це відбудеться, то легше їм приймати рішення - жити в Україні чи скористатися можливістю розвивати дачні ділянки в Магаданській області. І головне - зрозуміти, що світ вже не стане мовчки спостерігати за тим, що витворяє Путін", - вважає публіцист.

Олєг Панфілов на Форумі видавців у Львові презентував книгу "Антирадянські історії". У ній переосмислив факти та події радянського та російського минулого.

"У Росії мене визнали персоною нон грата. Усе, що пишу, називають "антиросійським", "русофобським". Але ж треба пояснити людям, які не знають своєї історії: без неї вони не зможуть побудувати майбутнє. Вигадувати казки просто. Але це не історія. Не було героїв Зої Космодем'янської, Олександра Матросова. Мало хто з росіян знає, що 150 років тривала російсько-чукотська війна", - каже Панфілов.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів про причини повернення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути