Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 16:12

Переселенці залишаються в Україні безправними - політолог

Переселенці залишаються в Україні безправними - політолог
"Усі оборудки працюватимуть під прикриттям можливості голосувати переселенцям", - Лариса Волошина. Фото: Донбас СОС

Переселенці виїжджають на окуповані території, бо не мають прав в Україні.

Проблеми тих, хто вирішив залишити небезпечні території, не присутні в офіційному дискурсі, каже Gazeta.ua Лариса Волошина політолог, полтичний психолог.

Ми зараз побачили розрив, до якого призвело нерозуміння проблем вимушених переселенців. Президент Зеленський вважає своїм надбанням надання можливості переселенцям голосувати в громадах, що приймають. Це не його досягнення, а патріотично-налаштованих правозахисників, які намагалися це пролобіювати багато років", - каже експерт.

Можливість проголосувати передбачає, що громадянин може користуватися певними правами та державними сервісами.

"До прикладу, жителі окупованих територій не можуть прописати своїх дітей, навіть коли приїжджають отримати перший паспорт, бо реєстри для Криму закриті. Бо, згідно з реформою децентралізаціі, функцію реєстрації віддали на місця. Переселенцю, який проголосував за мера Києва, Київська міська рада може поставити прописку в Севастополі? Ні! Хіба це є обранням своїх представників? Друга функція, яка недоступна, – виправлення помилок у старих документах. Для переселенців вона недоступна, бо немає представників",- каже Волошина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обвинувачена у злочинах проти держави Штепа вийшла у другий тур виборів

Переселенці з Донбасу та Криму не ВПО, а біженці.

"Жителі окупованих територій мають отримати право обирати своїх представників влади і можуть виконувати функції, недоступні для них. У людей з Донецька вони є, але нема в кримчан. Людей із Криму не можуть зареєструвати в гуртожитку. Бо для цього дитина має вибути з гуртожитку, але щоб десь прописатися треба мати, звідки виписатися. Через це багато наших студентів сюди не їдуть. Їм зможуть надати житло чисто по-людському, але далі вони стають бомжами". – говорить експерт.

Закон про зміну електоральної прописки призведе до ненависті переселенців.

"Закон не приймався для того, щоб допомогти ВПО. Ми вже бачимо, як говориться про те, як переселенці "понавибирали". Зараз ми бачитимемо, що люди почнуть їх ненавидіти. Зараз ця проблема посилюватиметься, бо з наступного року запрацює земельна реформа. А відповідно, вартість посади буде шаленою і всі оборудки працюватимуть під прикриттям можливості голосувати переселенцям. При тому, що самі ВПО так і залишаться безправними", - підсумовує Лариса Волошина.

Термін в один рік для завершення війни на Донбасі, який озвучував президент Володимир Зеленський, слід розуміти як термін, відведений на те, щоб спробувати реалізувати той сценарій, який було прописано в Мінських угодах.

Про це віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков розказав в ефірі програми "Хард із Влащенко" на телеканалі "Україна 24".

Зараз ви читаєте новину «Переселенці залишаються в Україні безправними - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути