понеділок, 11 березня 2019 15:30

Окупанти в паніці: на кримських узбережжях масово гинуть дельфіни

Біля берегів окупованого Криму почастішали випадки загибелі червонокнижних дельфінів.

Тільки з початку року на узбережжях знайшли трупи 10 морських ссавців, які живуть у Чорному та Азовському морях, пишуть російські ЗМІ.

"Виявлено 4 афаліни, 4 азовки та 2 білобочки. Один дельфін був знайдений в Судакському районі, 3 - у Феодосійському, 1 - в Ялті, 4 - в Севастопольському районі й 1 - в Євпаторійському", - пишуть окупанти.

Автор: Рос ЗМІ
  Мертва червонокнижна афаліна на берегу моря
Мертва червонокнижна афаліна на берегу моря

Одна з загиблих тварин, афаліна, загинула від потрапляння в знаряддя для вилову риби — їй відтяло хвостовий плавець. Ще дві мертві тварини були виснажені та, ймовірно, хворі. Інші тіла майже розклалися і вияснити причину їх загибелі неможливо.

Окупанти втішають — серед всіх загиблих ссавців не було жодного дитинча.

Морські біологи стверджують, що невдовзі серед мертвих дельфінів кількість дитинчат побільшає через вилов риби в сезон вигодовування.

"Наприклад, в минулому році піковим місяцем був травень, ми знайшли 173 китоподібних і в липні - 86 китоподібних, коли в море йшов активний лов риби, зокрема камбали. Як мінімум у 86 з виявлених дельфінів були зафіксовані прямі ознаки потрапляння в знаряддя лову риби, ще у 31 - підозри на них. Крім того, більшість загиблих тварин тонуть, так і не досягаючи берега", - стверджують екологи.

За їх словами навіть організоване дослідження цієї проблеми не дозволить виявити її першопричину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влаштували черговий конфлікт на Азовському морі

"Всього за час існування мережі моніторингу з квітня 2017-го року ми зафіксували 694 випадки викидів дельфінів на берег. За 2018 рік ми провели 42 виїзду, зафіксували викиди 459 китоподібних,14 з них викинулися живими або були знайдені в важкому стані в акваторії поблизу берега", - додають екологи.

60% від загальної кількості склали азовки, 17% - афаліни, 8% - білобочки. У 15% випадків вигляд не був визначений у зв'язку з високим ступенем розкладання тіла. Ми відібрали понад 120 різних проб.

Вони стверджують, що потрапляння китоподібного до знарядь для вилову риби — не єдина причина їх смерті. Морські жителі гинуть через погану екологію, нестачу їжі та запалення легенів.

Автор: Рос ЗМІ
  Мертва червонокнижна афаліна на берегу моря
Мертва червонокнижна афаліна на берегу моря

"В Балаклаві білобочки в пошуках їжі демонструють невластивий їм поведінку — підпливають дуже близько до берега і навіть відверто жебракують. А в минулому році сталося незрозуміле — в зимові й весняні місяці не було щорічної сезонної міграції риби, за якою приходять дельфіни. Тваринам довелося голодувати", - пишуть екологи.

Вбиває морських жителів і погана екологія та пестициди.

"У підшкірному жирі знайдених мертвих дельфінів концентрації пестицидів, що потрапляють в організм морських ссавців разом з рибою, зашкалюють. Якщо тварина починає втрачати вагу, то відбувається різке і швидке отруєння організму", пишуть експерти.

Окупанти вирішили прокласти дорогу на горі Узун-Сирт, яка знаходиться в Коктебелі.

Ширина шляху - 8 м та по 2 м з кожної сторони узбіччя, пише блогерка RoksolanaToday&Крым.

‏Дорога вестиме до альтанки з назвою "Зорепад спогадів".

"У селах Феодосії люди ходять по коліна в багнюці — тротуарів і доріг немає. Гору вирішили угробити", - коментує блогерка акт вандалізму.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти в паніці: на кримських узбережжях масово гинуть дельфіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути