вівторок, 22 травня 2018 18:30

Окупанти в Криму прикладуть "космічний потенціал" до пошуків води

Окупанти в Криму прикладуть "космічний потенціал" до пошуків води
Окупанти в Криму шукатимуть воду спутником і авіацією. Фото: DW

В окупованому Росією Криму запаси підземних вод шукатимуть системою "Екватор".

Про це повідомив віце-президент Російської академії наук Валерій Бондур, передає ТАСС.

"В результаті інтенсивного підживлення водоносних горизонтів утворилися запаси води в районі Північно-Кримського каналу, які треба виявити. У Росії створено комплекс, спеціальна система, яка називається "Екватор". Його ефективність вже доведена - він використовувався неодноразово в африканському регіоні", - розповів Бондур.

За словами вченого, велика частина запасів прісної води на півострові знаходиться на глибині до 100 метрів: під шаром глин, у шарах гірської породи.

"Знайти їх можна кількома методами. Найпоширеніші з них - це засновані на методі перехідних процесів, коли в певному місці пускають електричний струм, створюють магнітні поля, які фіксуються спеціальною апаратурою, і на основі цих даних можна визначити, чи є на даній ділянці підземний резервуар з водою", - розповів Бондур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму вигоріли 100 тис. га полів

Крім того, науковець зазначив, що методи електронної розвідки набагато ефективніше застосовувати не з землі, а з повітря. Космічна багатоспектральна зйомка дозволить приблизно визначити райони, де є підземні води.

В окупованому Росією Криму відзначають підвищення рівня мінералізації підземних річок у північних районах півострова. Ситуація, пов'язана з підвищенням відбору води на півночі півострова, залишається складною.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти в Криму прикладуть "космічний потенціал" до пошуків води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути