вівторок, 19 лютого 2019 15:07

На полонених українців у Москві психологічно тиснуть: зізнання адвоката

На полонених українців у Москві психологічно тиснуть: зізнання адвоката
На українських моряків тиснуть психологічно. Фото: narodna-pravda.ua

На українських військовополонених моряків у "Лефортово" скоюють нові спроби психологічного тиску.

Про це заявив глава групи захисту українських моряків в Росії Микола Полозов на сторінці в Facebook.

Кілька днів тому, матроса катера "Нікополь" Андрія Оприска викликали в слідчий кабінет СІЗО. За відсутності адвоката, йому задавали питання щодо умов утримання, стану здоров'я і обставин справи, а також запропонували дати свідчення на інших військовополонених. Українець відповідати незнайомцям відмовився категорично.

"Це не перший випадок тиску на Андрія Оприска, близько місяця тому до нього вже приходили невідомі з розмовами і питаннями. За погодженням з адвокатом, Андрій подав заяву, що не бажає мати жодних розмов ні з ким без присутності адвоката або консула", - пише Полозов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не падають духом: показали українських моряків на судилищі

Він зазначив, що це є порушенням третьої Женевської конвенції "Про поводження з військовополоненими". Крім того, російські спецслужби використовують і так звану "внутрішньокамерну розробку", діючи в своїх інтересах співкамерників військовополонених.

"Всі подібні факти нами ретельно фіксуються. Кожен військовополонений повідомлений своїм адвокатом про свої права і знає алгоритм дій, в разі виникнення ситуації з наданням психологічного тиску подібного роду", - попередив адвокат.

Президент Петро Порошенко підписав звернення до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша з проханням сприяти у звільненні військовополонених українських моряків.

Листа глава держави підписав під час зустрічі з ініціаторами звернення - представниками громадськості та діячами культури.

Зараз ви читаєте новину «На полонених українців у Москві психологічно тиснуть: зізнання адвоката». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути