четвер, 30 липня 2020 12:33

Які провокації влаштувала Росія під час навчань Sea Breeze-2020

Які провокації влаштувала Росія під час навчань Sea Breeze-2020
Росіяни заявляли, що кораблі НАТО зайшли в територіальні води РФ. Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Російські військові втручалися в радіоефір та пильно стежили за пересуванням кораблів учасників навчань Sea Breeze-2020.

Про це повідомила командувач надводних сил у морському командуванні НАТО Жанетт Моран, передає телеканал "ДОМ".

"За останні декілька днів ми спостерігали збільшення присутності російських кораблів у безпосередній близькості до кораблів, які беруть участь у навчаннях Sea Breeze-2020, які ми проводимо. Не можна сказати, що це стало для нас несподіванкою. Вони пильно стежили за нашим пересуванням, але не втручалися, тому ходу навчань не було порушено й усе пройшло за планом", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО розповіли про реакцію росіян на військові навчання Sea Breeze-2020 у Чорному морі

Попри те, що Sea Breeze-2020 завчасно анонсувалися, в ході маневрів російські військові втручалися в радіоефір з попередженнями.

"Вони все одно робили маленькі такі, я не сказав би, що це були погрози або ризики для нашої національної безпеки, але провокації були. Наприклад, коли ми проводили тактичне маневрування наших кораблів, було впровадження в той чи інший комунікаційний потік інформації російськими представниками, які заявляли, що ми зайшли в територіальні води Російської Федерації. Хоча ми проводили навчання в південно-західному районі Чорного моря - це виключно територіальні води України", - розповів, заступник начальника головного управління з питань військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ Андрій Ординович.

За словами Моран, НАТО "дуже приємно рік за роком спостерігати, як поліпшуються військові та організаційні навички українців і як Україна і її Збройні сили успішно працюють над підвищенням бойової готовності".

"Для нас важливо бути присутніми тут, і ми регулярно буваємо в Чорному морі мінімум двічі на рік, а іноді й частіше, силами постійної Морської групи НАТО, а це великі кораблі, а також постійної протимінної групи Альянсу, до складу якої входять менші за розміром, але не за важливістю місії кораблі, які застосовуються для очищення морської акваторії від мін", - заявила командувачка надводних сил у морському командуванні НАТО.

Sea Breeze — щорічні навчання, які проводяться з 1997 року. Організовуються Україною за підтримки Сполучених Штатів.

Цього року участь у навчаннях, які проходили 20-27 липня, взяли військові моряки з 8 країн: 26 кораблів, 19 літаків і близько 2 тис. військових.

Через пандемію коронавірусу вони обмежилися лише морською фазою із залученням авіації — без контакту особового складу.

Основне призначення навчань — підтримка стабільності й безпеки в Чорноморському регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Які провокації влаштувала Росія під час навчань Sea Breeze-2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути