четвер, 22 листопада 2018 08:00

Історія окупації Криму: учасники блокади влаштували блекаут на півострові

Історія окупації Криму: учасники блокади влаштували блекаут на півострові
Підірвана опора ЛЕП на Херсонщині - 22 листопада 2015 року / фото: ДСНС

Ввечері 21 листопада 2015 року невідомі підірвали опори ліній електропередач, які вели з материкової України до окупованого Криму.

ЛЕП знищили біля селища Чаплинка, Херсонської області.

До півночі за київським часом практично весь Крим залишився без електропостачання: світло відключили в Сімферополі, також повідомляють про відсутність електрики в Севастополі, Феодосії, Керчі та Євпаторії.

Це був другий підрив ліній елктроперадач. В ніч на 17 листопада в районі пункту пропуску Чонгар в Херсонській області дві опори ЛЕП було підірвані.

21 листопада у Херсонській області біля завалених в результаті підриву опор ЛЕП кримськотатарські активісти, які намагаються перешкодити їх відновленню, були оточені озброєним спецназом. Травми під час сутичок з силовиками отримали 6 чи 7 осіб.

З припиненням подачі електроенергії в Криму був введений режим надзвичайної ситуації та розпочато віялові відключення. Місцеві електростанції здатні забезпечувати лише близько 30% потреб півострова. Кримські підприємства для економії електроенергії були зупинені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блекаут в Криму і падіння економіки – оприлюднили промовисті фото

"Коли дві держави між собою ворогують або воюють, завдання України — послабити суперника або послабити агресора. Зробити так, щоб електроенергія для росіян в Криму коштувала дорожче. Це підтверджується багатьма претензіями уряду Криму та Міненерго Криму до такої організації, як "Крименерго", — каже Ільмі Умеров, заступник голови кримськотатарського Меджлісу.

За словами Умерова, забезпечення півострова електроенергією коштує для окупаційної влади Криму дуже дорого, а вигадані судові позови Росії на Україну за шкоду від блекаута — фантазії Кремля.

"Якщо з бюджету агресора йде більше грошей, значить, це його робить слабшим. Думаю, що мета України була саме такою", - коментує він початкову мету блокади Криму.

В окупованому Криму встановлять пам'яник блекауту у вигляді лампочки.

Зараз ви читаєте новину «Історія окупації Криму: учасники блокади влаштували блекаут на півострові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути