середа, 26 червня 2019 09:01

Як із Росією розірвати морську угоду

Як із Росією розірвати морську угоду
Олексій Куроп'ятник експерт з питань зовнішньої та безпекової політики громадської організації "Майдан закордонних справ". Фото: Радіо.Свобода

Україна повинна розірвати угоду про спільне користування Азовським морем, яку підписала 2003-го після конфлікту навколо коси Тузла.

Цей договір фактично виводить юрисдикцію цієї акваторії з-під юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН, каже в коментарі Gazeta.ua Олексій Куроп'ятник експерт із питань зовнішньої та безпекової політики громадської організації "Майдан закордонних справ".

"Він сформульований таким чином, що всі спірні питання між РФ та Україною повинні вирішуватись шляхом переговорів без залучення інших країн. Для України це невигідно, а у Росії це зачепка для того, аби ставити під сумнів рішення Трибуналу", - говорить експерт.

За часів президенства Леоніда Кучми Україна та Росія підписали договір про спільне користування Азовським морем, але Росія саботувала процес визначення морського кордону. Таким чином, Україна має обов'язки, які зазначені в договорі, але не має території, на які розповсюджуються її права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому Росію повернули до ПАРЄ

"Щоб розірвати його, можна поставити питання про те, що росіяни ігнорують морський державний кордон України і його немає. Це можна використовувати як привід і деанонсацію договіру і встановлювати там територію, на яку розповсюджується морське право, яке забезпечить вільне судоходство. Другою причиною розірвання цієї угоди є свавілля з боку росіян, оскільки мова йдеться не про цивільні судна, а про військові кораблі, які взагалі не можна чіпати, а можна лише просити та попереджати і всі питання врегульовувати дипломатично", - каже він.

Конфлікт навколо острову Тузла - перша анексія Росією українських територій 2003-го. Щоб захопити цей острів, росіяни почали активно будувати дамбу та досипати землі, щоб перетворити острів на косу. Україна наполягала на припиненні робіт із захоплення острову і повернення цілісності кордону. Росіяни заперечували та запропонували встановити нові кордони в Азовському морі та Керченській протоці.

Зараз ви читаєте новину «Як із Росією розірвати морську угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути