Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 13:02

Для переселенців створюють онлайн-нотаріат

Для переселенців створюють онлайн-нотаріат
У CrimeaIsUAbot можна дізнатись відповідь на юридичні питання, побачити зразки заяв та записатися в чергу на подачу документів.

3 місяці тому почав працювати чат-бот CrimeaIsUAbot у Telegram. Його створили для кримчан, аби ті змогли дізнатися все про оформлення українських документів та умови перетину адмінкордону з окупованим Кримом. На сьогодні до чату звернулося майже 1,5 тис. людей.

Про ініціативу та перші досягнення Gazeta.ua розповідає Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку громадської організації "КримSOS".

"Із партнерами ми хотіли створити зрозумілий та легкий спосіб надання юридичних консультацій. У КримSOS сьомий рік працює гаряча лінія, де ми розповідаємо, як оформити різні документи та довідки. Завдяки досвіду виділили типові запити для жителів тимчасово окупованих територій", – ділиться Ольга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд спростив процедуру перетину КПВВ для підлітків

У CrimeaIsUAbot можна дізнатися, як оформити паспорт, свідоцтво про народження або смерть, отримати інформацію щодо порядку перетину КПВВ. Є зразки документів та можливість записатися в чергу на їх подачу.

"У нас є амбітна мета — створити онлайн-нотаріат для наших громадян із Криму. В умовах штучних обмежень з боку окупаційних адміністрацій триває робота з розробки онлайн-подачі документів у вузи для дітей з окупованих територій", – додає Дар'я Свиридова, перша заступниця постійного представника президента України в АР Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський з Боррелем говорили про деокупацію Криму

Ольга Куришко зазначає, що інформацію у боті оновлюватимуть, якщо змінюватиметься законодавство чи з'являються нові потреби. Зокрема, планують додати інформацію про умови вступу до ВНЗ, коли це стане актуальним. Зараз чат-бот CrimeaIsUAbot розміщено у Telegram, згодом його аналог буде у Viber.

"Ми розпочнемо роботу над доповненнями, що стосуються порядку перетину, коли людина має борги зі сплати аліментів або перебуває в реєстрі боржників, – розповідає Ольга. – Додатково плануємо доповнити бот розділом про майнові права, що міститиме розділ про порядок оформлення спадщини".

Інна Голованчук, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, розповіла, що Україна не зможе забезпечити житлом всіх переселенців. Для цього в бюджеті бракує коштів.

Зараз ви читаєте новину «Для переселенців створюють онлайн-нотаріат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути