понеділок, 15 лютого 2021 17:32

Дітей з Криму зараховують в садочки без черги

У кінці січня Кабінет міністрів України прийняв постанову №86: тепер діти переселенців офіційно можуть зараховуватись до садочків поза чергою. Таке ж право мають діти зі статусом "постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів". Про це Gazeta.ua розповідають юристи "КримSOS".

— Фактично таке право у переселенців було й до прийнятої постанови. З довідкою внутрішньо-переміщеної особи - ВПО - відділ освіти мав направити дитину до садочка, де є вільні місця. Проте не можна було вибирати, у який саме садочок, а сама процедура не була регламентована, — розповідають юристи "КримSOS".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працюють пункти з тестування на Covid-19 на адмінмежі з Кримом – інфографіка

Аби скористатись пільгою, довідка ВПО має бути оформлена на ім'я дитини та її потрібно затвердити у районному відділі освіти. У будь-якому випадку батькам у Києві та Херсоні потрібно стати в електронну чергу до обраного садочка.

— Групи у садочках на новий навчальний рік формують у квітні. Тобто після 20 березня можна телефонувати до управлінь освіти — тоді буде більший вибір вільних місць. Якщо дитині потрібно прямо зараз йти до садочка, ми теж зорієнтуємо по кількості вільних місць. Проте усе залежить від віку дитини, — зазначають в Оболонському районному відділу освіти Києва.

Автор: КримSOS
  Порівняння систем вступу до дошкільних навчальних закладів Києва та Херсону 
Порівняння систем вступу до дошкільних навчальних закладів Києва та Херсону 

Юристи "КримSOS" зазначають, що потрібно дізнаватись про особливості черг в місті чи селі, де розташований дошкільний навчальний заклад. Зокрема у Херсоні можна обирати тільки 1 садок, коли як у Києві не обмежують у кількості.

У банках людей з кримською реєстрацією просили прийти до відділення з довідкою внутрішньо переміщеної особи для "оновлення інформації про клієнта". Така ситуація траплялась й при відкритті рахунку. Але такі вимоги порушують закон і права кримчан.

Зараз ви читаєте новину «Дітей з Криму зараховують в садочки без черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути