пʼятниця, 19 серпня 2022 16:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Бавовна" близько: що відомо про Кримський міст і чому він важливий для РФ

У серпні в окупованому Криму почала масово квітнути "бавовна" на ворожих військових аеродромах і базах. На неї чекає і міст через Керченську протоку.

Україна обіцяє знищити Кримський міст. Розповідаємо, чому для Російської Федерації такий важливий цей міст і що про нього відомо.

Після того, як РФ окупувала Кримський півострів 2014 року, країна-агресорка почала створювати дорожню інфраструктуру для пересування військової техніки. Відкривати міст через Керченську протоку, будівництво якого завершили в травні 2018-го, приїжджав російський диктатор Володимир Путін.

Керченський міст з'єднує Росію і Крим через острів Тузла. Тому для держави-загарбниці міст украй потрібен, щоб поповнювати резерви на окупованому півострові й перекидати військову техніку.

Автор: kremlin.ru
  Україна обіцяє знищити Кримський міст
Україна обіцяє знищити Кримський міст

А якщо знищити міст, то російські окупанти будуть відрізані від постачань РФ. І в найманців виникнуть проблеми з тим, як перекидати військову техніку через Крим на південь.

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань стверджував, що росіяни прогнали велику кількість військової техніки, боєприпасів і живої сили саме через Кримський міст. Є два напрямки, куди їде цей масив техніки й живої сили – Запорізький через Мелітополь і на Херсонщину. Тож ситуація на цих напрямках може змінитися, якщо українські захисники знищать міст.

Натяком на те, що "бавовна" вже близько, були гучні вибухи ввечері 18 серпня. Тоді мешканці Керчі масово повідомляли про вибухи в різних районах міста й на околицях.

Автор: google.com
  Міст через Керченську протоку на карті
Міст через Керченську протоку на карті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримський міст має приготуватися

Країна-окупантка посилює безпеку мосту, адже усвідомлює ризики. Росіяни встановили перед мостом КПП. А також наростили системи протиповітряної оборони в Криму, інформували в Генеральному штабі Збройних сил України.

В РФ проводять навчання щодо оборони мосту. Також у Військово-морських силах ЗСУ повідомляли про проведення окупантами підготовки в районі Керченської протоки щодо охорони й оборони Кримського мосту. Також в цьому районі фіксували чорні стовпи диму.

Керівництво України не приховує бажання знищити важливий для РФ міст. Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко стверджував, що Керчинський міст точно буде знищений. А генерал-майор Дмитро Марченко казав, що після отримання зброї від західних партнерів міст став "ціллю номер один".

Військовий експерт Олег Жданов зазначив, що ЗСУ можуть знищити Кримський міст ракетами до HIMARS типу ATACMS, якщо бійці отримають їх від Сполучених Штатів. Водночас дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов розповів, що для знищення моста треба складна й багатовекторна операція.

Інститут вивчення війни (ISW) назвав п'ять можливих причин вибухів в окупованому Криму, які відбулися ввечері 18 серпня. Російські джерела повідомили про серію неідентифікованих і непідтверджених вибухів.

Можливі причини від аналітиків Інституту: атака ЗСУ; дії української розвідки; погане поводження росіян зі своєю технікою; успішні дії російського ППО; розхитані нерви російських окупантів. Вони, імовірно, готуються до атак у районах, що раніше вважалися недосяжними для української армії.

Зараз ви читаєте новину «"Бавовна" близько: що відомо про Кримський міст і чому він важливий для РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути