середа, 19 вересня 2018 18:29

Анексію Криму росіяни обговорювали при українцях

Анексію Криму росіяни обговорювали при українцях
Окупацію Криму російська еліта готувала планомірно й роками. Фото із соціальних мереж

Окупацію Криму в Росії готували з 2012 року й обговорювали її при українських представниках на офіційних зустрічах.

Про це Gazeta.ua розповів Богдан Короленко, історик, начальник відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам'яті.

"Найвищі російські чини ніколи не встидалися говорити, що український Крим це страшна історична помилка, яку необхідно виправити. 2012 року я був на конференції в Москві, яку присвятили 225 річниці подорожі імператриці Катерини ІІ в Крим. Затулін, керівник Інституту країн СНД, та головнокомандуючий Чорноморським флотом не соромлячись планували ввести спільне українсько-російське управління Кримом. Якщо не вийде – анексію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму окупанти знищили унікальну історичну пам'ятку

З одного боку, Путін скористався втечею Януковича у 2014 році та ослабленістю збройних сил, аби ввести на півострів свої війська. З другого – грунт для цього готувався роками. Кожного року 19 квітня проводили масові гуляння з приводу приєднання Криму 1783 року до Росії. Вражали своїм розмахом: були і російські танці, і балалайки, і млинці", - розповів Короленко.

Аби швидше повернути анексований Крим, Україна повинна змінити Конституцію. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров з робочою групою вже підготував зміни до основного закону.

Зараз ви читаєте новину «Анексію Криму росіяни обговорювали при українцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути