четвер, 20 лютого 2020 13:15

Анексія Криму: 6 років окупації

Анексія Криму: 6 років окупації
16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя пройшов невизнаний більшістю країн світу "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

20 лютого 2014-го - офіційна дата початку анексії Криму. Саме її визначили 21 квітня 2015-го постановою Верховної Ради України "Про заяву Верховної Ради України "Про відсіч збройної агресії Росії та подолання її наслідків".

У цей час Янукович ще залишався офіційним президентом України. У Кремлі запевняють, що початок анексії - 22 лютого, але у них є медаль, що заперечує цей факт. На медалі "За повернення Криму" датою початку анексії Кримського півострова вказано саме 20 лютого 2014-го.

Тоді на півострові з'явилися вантажівки без номерів і "зелені чоловічки" - озброєні військові без розпізнавальних знаків. У той же час відбулося створення й озброєння нерегулярних збройних формувань найманців серед місцевих жителів – загони кримської самооборони, якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Росії.

У ніч на 27 лютого будівлі Верховної Ради АРК і уряду АРК захопили російські спецназівці та встановили на них російські прапори.

Росія відмовлялася визнавати факт власної військової агресії. І лише 17 квітня 2014-го Путін вперше публічно визнав, що в подіях у Криму брали участь російські військові.

Згідно з офіційними даними, з моменту окупації Криму в інші області України переїхали 32 680 осіб. Це люди зі статусом внутрішньо переміщених осіб. Але важливо розуміти, що багато людей не реєструвались як переселенці.

2018-го російські ЗМІ писали, що кількість туристів стала рекордною з часів СРСР. Крим, за їхніми даними, успішний регіон. Але в Україні цю новину спростували і назвали фейком. За перше півріччя 2018-го навіть російський Кримстат нарахував лише 500 тис. туристів. Це на противагу рекордним для півострова 6,1 млн туристів 2012-го.

19 лютого 1954-го Крим увійшов до складу України. Президія Верховної Ради СРСР видала указ, яким Кримську область передали зі складу Російської радянської федеративної соціалістичної республіки Українській РСР.

Зараз ви читаєте новину «Анексія Криму: 6 років окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути