понеділок, 25 червня 2018 12:25

Якщо вас напоять водою в Криму, помрете від дизентерії - підприємець

Якщо вас напоять водою в Криму, помрете від дизентерії - підприємець
У Криму зросла імовірність смертельно отруїтися водою. Фото: Крим Реалії

В анексованому Криму під час перекачування води із водосховищ додатково втрачають 30-40% ресурсу.

Окупанти заявляють, що одна із серйозних проблем - великий мертвий обсяг водосховищ - той обсяг, з якого не можливий забір води, пише Kafanews.

"Ми втрачаємо левову частку води, майже 35-40 відсотків, з урахуванням технології, втрат на очистку, на знезараження. Комітет із цінами погоджує втрати води і списує", - заявляв наприкінці 2016 року директор феодосійського філіалу ГУП РК "Вода Криму" Андрій Чімпоеш.

Криммеліоводхоз відповідає за чистку водосховищ. До Феодосії - з Білогірського і Тайганського водосховищ вода під час перекидання проходить 113 км. Отримуючи її з каналу, необхідно проводити очищення для подачі в міські мережі - це зайві втрати і витрати. Необхідна прокладка водоводу по каналу. А він не обслуговується. Втрати становлять майже 50-60%, а то й більше.

"Тайганське і Белогірське водосховища розташовані східніше парку левів: до Тайганського менше кілометра, до Білогірського - три кілометри. Вода для нас - це все. Торік ми возили воду і вдень, і вночі машинами. Цого року ми ввели трикілометрову лінію в експлуатацію, качаємо воду із Білогірського водосховища. Єдине питання, яке нам вдалося вирішити в умовах російського Криму - це підключення до води. І то не просто, через прокуратуру, доводили півтора року, що це потрібно, що це життєво необхідно", - розповів директор парку левів "Тайган" Олег Зубков.

За словами підприємця, вода йде в повному обсязі, але дорого обходиться.

"Три насосні станції, 40-кіловатні насоси і вдень, і вночі качають воду. Дивно чути заяви "глави" республіки, коли він говорить, що ми водою з Тайганського водосховища напоїмо північний Крим, Армянськ. Я виходжу на майданчик і дивлюся на цю калюжу, яка там залишилася - брудна калюжа. Товариші в північному Криму, якщо вас напоють цією водою, ви помрете від дезинтерії, бо там - муляк. Гребля порожня, розсихається. Те, що залишилося, - калюжа - краще не пийте. Її ледве-ледве вистачить, може, до кінця липня для підтримки Судака, Феодосії, Керчі. Прихід - куб води, а скидають 3,5 куба в секунду в канал. І вона на очах зменшується. Води немає. Вода в Криму - велика проблема", - наголосив Зубков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму оголосили надзвичайну ситуацію

Якщо порівняти супутникові Google карти і "Яндекс карти", видно, що акваторія Тайганського водосховища за останній час значно скоротилася. Це добре видно і по світло-сірому березі, раніше покритому водою, і по збільшенню площі острівця в його південній частині. Імовірно, "Яндекс карти" цього району відзняли з супутника раніше, а "Google карти" - пізніше. У Білогірському водосховищі площа акваторії, якщо порівняти різночасові карти, також скоротилася, але не так суттєво. Єдина надія зараз - це рясні опади, які наповнять водосховища.

Прісної води в Криму, за найоптимістичнішими прогнозами, вистачить до кінця липня. Раніше проблему питної води на півострові вирішувала Україна.

Зараз ви читаєте новину «Якщо вас напоять водою в Криму, помрете від дизентерії - підприємець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути