Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 09:46

А як же камені з неба? Окупанти Криму просять переговори щодо води

А як же камені з неба? Окупанти Криму просять переговори щодо води
Після перекриття Північно-кримського каналу на півострові почалися проблеми з промисловостю та сільським господарством. Фото: Shutterstock

Російські окупанти планують розпочати переговори з Україною щодо подачі води до Криму.

Для цього звернулися до російського керівництва, пишуть росЗМІ.

"Ми хотіли б просити допомогти почати зондаж, може бути, переговорний процес із українською стороною про те, щоб вони воду пропускали в Крим", - сказав "заступник голови ради міністрів - постпред Криму при президентові РФ" Георгій Мурадов.

За його словами, Дніпро починається в Росії. Тому і вода, нібито, не дніпровська, не українська, а російська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США відповіли на приїзд Путіна до Криму

Україна постачала воду до Криму до анексії півострова Росією. 2014-го через невиплату боргів та згідно з нормами Женевської конвенції Північно-кримський канал, що був головною водною артерією для цієї території, перекрили.

Окупанти почали відчувати нестачу води вже наприкінці 2014-го, але замовчували цей факт. На загал повторювали цитату з бігборда про окупацію "Нам хоть камні с неба".

Через рік російські загарбники були вимушені припинити вирощування рису, що потребував багато води. Згодом на півночі Криму зменшили кількість вирощуваних плодових дерев.

24 серпня 2018 року через нестачу води на хімічному заводі "Кримський титан" сталися викиди, через які на території Яни Капу, Армянську і частині Херсонщини загинули рослини.

Після цього окупанти почали залучати місцевих жителів до мітингів, на яких вимагають в України подати в Крим воду.

У вересні 2018 року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій повідомило, що відновлення подачі води в Крим можливе після визнання Російською Федерацією факту анексії українського півострова.

Зараз ви читаєте новину «А як же камені з неба? Окупанти Криму просять переговори щодо води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути