середа, 17 червня 2020 17:14

"Я у крові російські війська спробував би втопити в Криму" — Турчинов

"Я у крові російські війська спробував би втопити в Криму" — Турчинов
Турчинов розповів, за яких умов українські військові могли б втримати Крим. Фото: reuters.com

Ексголова Верховної Ради України, колишній секретар РНБО Олександр Турчинов розповів про окупацію Криму.

У програмі "Рандеву" на "5 каналі" він наголосив, що операція із захоплення Криму готувалася серйозно і довго.

"Уже в жовтні 13-го, коли ще Янукович був при владі, вони під час військових навчань чітко відпрацьовували технологію, як допомогти сусідній країні, яку захопили незаконні угрупування. І на звернення чинної влади російські війська надають таку допомогу. Тобто вже детально відпрацьовувалася не просто окупація Криму, а всієї України. Крим — це локальний плацдарм, який вони хотіли захопити першим", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в ООН заявила про примусову паспортизацію Росією Криму

Турчинов згадав, що в лютому 2014-го "нам було явно не до Криму".

"На Майдані була кров, розстрілювали захисників Майдану з автоматичної зброї. Тоді в Україні не було жодної влади. Янукович вже не керував країною, а нову владу не було створено. Путін вважав, що це найзручніший час, щоб захопити Крим", — наголосив Турчинов.

Тодішній в.о. міністра оборони України Ігор Тенюк повідомив, що для наступальної операції в Криму можна було мобілізувати всього 5 тис. осіб, розповів ексголова РНБО.

Він наголосив, що в Криму тоді було понад 30 тисяч підготовлених російських військових, без урахування тих, хто перейшов на їхній бік, парамілітарні підрозділи, ФСБ, розвідувальні угрупування.

"Щоб проводити наступальну операцію, треба мати перевагу в силах і засобах над ворогом. Кинути єдині боєздатні підрозділи – це кинути їх на смерть", – наголосив Турчинов.

Він зазначив, що не відчуває провини за події у Криму, оскільки тоді вони врятували Україну, а також дав пораду президенту Володимиру Зеленському, що робити з російською агресією.

"Путін рахується тільки з силою. Будь-який компроміс він розглядає як слабкість свого опонента. Саме тому тільки сила, потужна армія, сучасні озброєння, військова техніка – це те, що він розуміє. Якби хоча би десята частина була в мене з того, що ми мали на початок 19-го , я у крові російські війська спробував би втопити в Криму і скинути їх у Чорне море", — сказав він.

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко під час виступу в апеляційному суді у справі про державну зраду Віктора Януковича обурився спробами сторони захисту на догоду Росії перекласти відповідальність за анексію Криму та війну на Донбасі на Україну і виправдати російську агресію проти нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «"Я у крові російські війська спробував би втопити в Криму" — Турчинов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути