Ексклюзиви
понеділок, 18 березня 2013 16:46

ЗМІ: Азаров блокує проект Попова про фінансову незалежність столиці

ЗМІ: Азаров блокує проект Попова про фінансову незалежність столиці
Фото: kievpress.net

Ініційовані головою Київської міськдержадміністрації Олександром Поповим законопроекти, ухвалення яких Верховною Радою зробило б столицю фінансово незалежною від центру, блокуються урядом Миколи Азарова. У той же час на парламентському рівні щосили просуваються аналогічні проекти опозиції, написані таким чином, що навіть у разі їхнього прийняття у центральної влади, незалежно від того, хто її очолюватиме, залишається можливість управляти столичним бюджетом через можливість вилучення зібраних у місті коштів. Про це в понеділок пише газета "Сегодня".

Як зазначає видання, ключовим для киян проектом Попова, покладеним в уряді під сукно, є проект про повернення до бюджету міста 100% податку на доходи фізосіб. "Тему про повернення до бюджету міста 100% податку на доходи фізосіб голова Київської держадміністрації Олександр Попов підняв ще торік. І вона стала дуже популярною під час виборчої кампанії до Верховної Ради. Тому депутати, що пройшли до парламенту, поспішили "застовпити" за собою відповідний законопроект. Але оскільки більшість з них за фахом та освітою, як говориться, страшенно далекі від економіки, далі цих "100%" або "50+50%" піти вони не змогли", – зазначає" Сегодня".

Як пише видання, в КМДА за дорученням Попова також був підготовлений і переданий на розгляд в Кабмін законопроект із пропозиціями щодо повернення в Київ грошей, які зараз вилучаються в держскарбницю. (За законодавством місцева влада сама не може подавати законопроекти до Верховної Ради – її пропозиції можуть потрапити в парламент лише з подання Кабміну). Причому в проекті Попова передбачено не механічне збільшення надходжень до міського бюджету на 50% ПДФО, але і захист від вилучень за іншими бюджетними статтями. Тобто цей законопроект, на відміну від решти, гарантує, що гроші, зароблені киянами і віддані ними у вигляді податків, будуть працювати саме на Київ.

Як припускає автор, саме такий підхід до створення законопроекту і став причиною того, що проект Попова "загубився" в кулуарах Кабміну. Адже якщо він буде прийнятий, Київ дійсно стане фінансово незалежним, і міській владі вже не доведеться йти на уклін до міністрів і керівника уряду, випрошуючи гроші на ремонт доріг або реконструкцію Бортницької станції аерації. А така самостійність і незалежність столичної влади уряду явно не до душі – зазначає "Сегодня".

Цікаво, що опозиція дуже різко відреагувала на появу в пресі матеріалу. Зокрема, з різкими критичними зауваженнями щодо факту виходу публікації виступив представник БЮТ Микола Томенко. При цьому важко припустити, що стало першопричиною різкості екс-віце-спікера. Чи то факт, що автор, по суті, критикує роботу депутатів-бютівців (три з чотирьох "дірявих" законопроектів написані представниками цієї фракції), мало не звинувачуючи опозицію в змові з урядом. Чи то наближення виборів мера Києва, на які в якості єдиного кандидата від опозиції експерти пророкують в тому числі Томенко.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: Азаров блокує проект Попова про фінансову незалежність столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути