Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 18:41

Замінюйте все, що можна. Навіть паспорт - експерт сказав, що робити після викрадення даних шахраями

Замінюйте все, що можна. Навіть паспорт - експерт сказав, що робити після викрадення даних шахраями
Kyiv Smart City замінили некоректно, чим зменшили довіру киян. Фото: rubryka.com

Днями раптово припинив роботу мобільний додаток Kyiv Smart City, а усі послуги, які він пропонував, без попередження перенесли у новий сервіс "Київ Цифровий".

Експерт із цифрової безпеки Павло Бєлоусов припускає, що Kyiv Smart City просто "посунули" конкуренти, а самі кияни навряд чимось ризикують.

"Є міська організація, яка займається обчислювальними технологіями і має різні бази данних ГІОЦ (Головний інформаційно-обчислювальний центр, - Gazeta.ua). Відповідно надають доступ до них багатьом структурам, зокрема й нашому столичному додатку. ГІОЦ Kyiv Smart City від цієї бази відключив, а свій сервіс додав. Тобто Kyiv Smart City не мав власної бази данних, ніякої інформації про людей не зберігав, а лише користувався тією, що існувала. Тому киянам хвилюватися нічого. Проблема в тому, що це сталося раптово. Без пояснень усе перестало працювати, чим налякало людей і зменшило їхню довіру", - говорить Бєлоусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобільний додаток Kyiv Smart City вже не працює - розробники здивовані

Попри все, експерт радить українцям бути обережними, реєструючись на різних сайтах. Вказувати найменше інформації про себе.

"Якщо для повноцінного функціонування якогось сервісу достатньо лише електронної пошти, не пишіть зайвого. Вимагають номер телефону - вкажіть окремий, до якого не прив'язаний банкінг чи інші важливі сервіси. Якщо ваші дані опинилися у злочинців або в публічному доступі, то із цим нічого не зробиш. Вихід - замінити усе, що можна: пошту, номер телефону, паролі або навіть перевипустити паспорт, якщо впевнені, що дані із нього мають зловмисники".

У КМДА переконують, що новий застосунок "Київ Цифровий" замінив Kyiv Smart City і став логічним кроком у розвитку електронних сервісів столиці. Застосунок вже доступний для безкоштовного завантаження на смартфонах з IOS та Android. Має можливість поповнювати зі смартфону транспортну карту, купувати QR-квитки, сплачувати за паркування, повертати евакуйовану автівку, отримувати сповіщення щодо послуг у сфері ЖКГ та своїми відгуками впливати на розвиток міста.

Зараз ви читаєте новину «Замінюйте все, що можна. Навіть паспорт - експерт сказав, що робити після викрадення даних шахраями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути