четвер, 17 серпня 2017 19:16

В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші

В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші
Володимир В'ятрович назвав меморіал Голокосту музеєм антисемітизму. Фото: Wikipedia/David Shankbone

В Україні за російські гроші можуть побудувати музей антисемітизму.

Про це в інтерв'ю Ліга.net заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Так він прокоментував проект будівництва в Києві меморіалу Голокосту. Гроші на них виділили, зокрема, російські бізнесмени Михайло Фрідман, Павло Фукс і Герман Хан.

"Це насторожує. Головними грантодателями проекту виступають російські олігархи. А ми розуміємо, що російських олігархів, незалежних від Путіна, немає. Ми побоюємося, як би цей музей не став аргументом, що українці були найбільшими антисемітами. Це тільки зашкодить розумінню Голокосту, відносинам між українцями і євреями", - сказав він.

В'ятрович зазначив, що дуже сумнівається в політичній незалежності російських олігархів.

"Боюся, що саме через їхні гроші будуть нав'язуватися певні концепти. Не просто антиісторичні - а які можна використовувати у війні проти України. Моє побоювання полягає в тому, щоб за російські гроші не будували в Україні музей антисемітизму", - вважає історик.

Частина єврейських організацій підтримує даний проект, частина заперечує, вважає В'ятрович.

"Наприклад, один з активістів Йосип Зісельс вважає цей проект недоречним і звертає увагу, в першу чергу, на недолік відкритої комунікації. Історик Віталій Нахманович - теж один з активістів, і в одному з інтерв'ю він порівняв цей проект з типово колоніальним, а Україна сприймається виключно як територія, населена неосвіченими аборигенами, де цивілізовані росіяни, поляки, інші європейці повинні створити музей для туристів з усього світу", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми забули, що нацистські злочинці були звичайними людьми"

У меморіалі "Яд ва-Шем" розглядають можливість участі в будівництві меморіального комплексу жертв Бабиного Яру. Відповідна заява була зроблена через тиждень після зустрічі київського мера Віталія Кличка і глави "Яд ва-Шем" Авнера Шалева, яка відбулася в Ізраїлі.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути