середа, 25 липня 2012 15:43

Вода в столичних водоймах не цвіте, але рясніє кишковими паличками - експерти

Вода в столичних водоймах не цвіте, але рясніє кишковими паличками - експерти
Кишкова паличка перевищила норму. Фото: panorama.pl.ua

Підвищення температури повітря до 35-40 градусів може активізувати цвітіння води в київських водоймах. Це може статися в кінці липня- на початку серпня. Однак імовірність цього невелика. Таку інформацію на прес-конференції озвучив старший науковий співробітник відділу екології водойм Інституту гідробіології Юрій Плігін, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські пляжі закривають через неприйнятну поведінку киян

"Цього року цвітіння як такого в наших водоймищах не було. Це явище поступово зникає. Багато років тому при залитті водосховищ біля Києва були затоплені дуже родючі грунти городів. Це призвело до виникнення величезної кількості органічних речовин. При розкладанні вони були поживним бульйоном для синьо-зелених водоростей. Поступово кількість органіки і поживних речовин вимиваються і спускалося вниз по Дніпру. Ця тенденція буде зберігатися, якщо людина не буде постачати водоймама воду з підвищеним вмістом органічних речовин. Цвітіння буде зменшуватися, а якість води поліпшуватися", - зазначив учений. Він повідомив, що пляжі закриті через велику кількість у воді кишкових паличок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірус папіломи проникає крізь презерватив

Як зазначив головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, не всі кишкові палички шкідливі для організму. Але санітарні лікарі використовують таке поняття як "мікробне число". Якщо кількість кишкових паличок на дециметр води більше десяти, то це означає, що вода забруднена. У ній не рекомендується купатися.

"Пляжі закриваються щоб уникнути епідемії кишкової палички. Вона може викликати нудоту, болі в животі, діарею. Синьо-зелені водорості при сильній концентрації викликають шкірні захворювання, дерматит, почервоніння і висипання на шкірі ", - зазначив Лапій.

Зараз ви читаєте новину «Вода в столичних водоймах не цвіте, але рясніє кишковими паличками - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути