четвер, 20 травня 2021 16:07

"Вишиванки вимінювали на склянку крупи чи борошна" - на Хрещатику демонструється старовинний одяг

"Вишиванки вимінювали на склянку крупи чи борошна" - на Хрещатику демонструється старовинний одяг
До Дня музеїв і Дня вишиванки у вітринах столичного магазину "Всі. Свої" на Хрещатику демонструється старовинний вишитий одяг. Експозиція представлена у рамках проєкту "Cвоя вишиванка. Своя історія". Фото: надане Ольгою Сиротюк

У вітринах на Хрещатику демонструється старовинний вишитий одяг. Експозиція представлена в рамках проєкту "Своя вишиванка. Своя історія". Детальніше про проєкт розповіли кореспонденту Gazeta.ua комунікаційниця Національного музею Голодомору-геноциду Ольга Сиротюк і музейниця й редакторка Тетяна Сопронюк.

"Це спільний проєкт Національного музею Голодомору-геноциду, найбільшої платформи українських брендів "Всі. Свої" і клубу українських ілюстраторів Pictoric. Організували захід до Дня музеїв і Дня вишиванки. Його мета привернути увагу до вишиванки й розповісти її історію під час Голодомору-геноциду, нагадати про важливість тих подій, а також дослідити феномен вишиванки в минулому й сьогоденні. Ми виставили вишиванки на головній вулиці міста, щоб закликати українців передавати старовинні речі до музею, а також купувати вишиванку сьогодні, щоб за 100 років вона стала історією", - розповіла Ольга Сиротюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малюки-засновники Києва вразили новими костюмами

Тетяна Сопронюк підкреслила, що в роки Голодомору нерідко вишиванки ставали предметом обміну.

"Їх вимінювали на ярмарках або просто між собою на склянку крупи, борошна чи інші продукти. Отже, вишита сорочка могла стати порятунком. Але попри все інколи навпаки такі сорочки не вимінювали й вони залишались у родинах як сімейні реліквії, що передавали з покоління в покоління. Своїм проєктом заохочуємо українців досліджувати історії своїх родин і передавати старовинні вишивані сорочки, фотографії та речі, пов'язані з Голодомором, до нашого музею. Часто в людей є стереотип, що експонати - це обов'язково щось надто цінне чи унікальне. Насправді це не так. Інколи експонатами стають досить звичні речі. Але якщо в них є історія, то треба її зберегти, щоб вона не загубилася в соціуму й часі", - підкреслила Тетяна.

У рамках проєкту "Cвоя вишиванка. Своя історія" вітрини поділені на дві частини. В одній із них продемонстровані автентичні предмети українського одягу з приватних колекцій, а в іншій - сучасні моделі від українських брендів. Тлом для одягу стали ілюстрації з українськими традиційними орнаментами від Pictoric. Експозиція буде доступна до 30 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Вишиванки вимінювали на склянку крупи чи борошна" - на Хрещатику демонструється старовинний одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути