четвер, 13 серпня 2020 10:35

Вибух на Позняках: що буде із зруйнованим будинком
7

Багатоповерхівку на столичних Позняках, яка постраждала від вибуху 21 червня, демонтують.

Але для початку проведуть діагностику та певні роботи, щоб процес знесення не став тригером для нових обвалень.

"Фахівці Науково-дослідного проєктного інституту будівельного виробництва розробляють проєкт для зміцнення постраждалої будівлі на вул. Крушельницької, 1/5. Перед тим як розібрати будинок, його потрібно зміцнити. Паралельно з роботою над проєктом демонтажу йде процес створення кріплення для постраждалої будівлі. Проєктувальники придумали спеціальну конструкцію, яку встановлять всередину утвореного провалу в будинку, щоб зміцнити його", – розповів для "Сьогодні" Роман Ткачук, начальник управління з питань цивільного захисту КМДА.

Фото: "Сьогодні"

Це буде металева опора, за допомогою якої підіпруть 9-й і 10-й поверхи будинку. Також встановлять наскрізну металеву балку, якою зафіксують аварійні плити, бо є небезпека їх обвалення.

"Після того, як кріплення буде встановлено на будівлі, почнеться процес винесення особистих речей мешканців із постраждалих квартир. Коли вони заберуть своє майно, почнемо розбирати будинок", – пояснив Ткачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух на Позняках: постраждалі отримають кошти на ремонт

За станом пошкодженої будівлі постійно стежать працівники будівельної лабораторії.

"Вони з періодичністю приїжджають до будинку і ведуть за ним спостереження – по поставлених маяках проводять всі необхідні виміри. За їхніми даними, будівля не руйнується, всі показники - в межах норми. Нагадаю, що керівництво міста поставило завдання повністю розібрати постраждалий від вибуху будинок до початку опалювального сезону", - додав Ткачук.

Мешканців зруйнованого житла регулярно інформують представники Дарницької РДА про плани влади щодо будинку.

"На цей момент мешканцям вже видано 21 сертифікат на квартири, на них чекають 19 сімей. Всього постраждало 40 квартир. Найближчими днями в нас заплановано зустріч із владою. Мешканцям обіцяють видати нові сертифікати, але про точну їхню кількість поки що невідомо. Будинок уже майже два місяці охороняють правоохоронці. Речей із квартир ми поки що не можемо забирати. Але ми відчуваємо підтримку з боку влади – налаштовані оптимістично і з надією на швидке розв'язання наших проблем", – розповіла Марина Писаненко, батьки якої жили у квартирі №223.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, коли очікувати піку руйнувань радянських будівель

21 червня у 6-му під'їзді багатоповерхівки на вул. Соломії Крушельницької, 1/5, у Києві стався вибух. Рвонуло о 10:07 недільного дня, коли більшість мешканців були вдома. Люди вибігали на вулицю в домашньому одязі й нічних сорочках. Заблокованих на вищих поверхах через дах діставали рятувальники. 5 людей загинули, стільки ж опинились у лікарні. 16 квартир із 4-го по 8-й поверх було зруйновано, впали перекриття. Без житла залишилися 125 мешканців.

Зараз ви читаєте новину «Вибух на Позняках: що буде із зруйнованим будинком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути