Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2013 14:17

У столиці крижина пробила дах музею Лесі Українки
15

Фото: Фото: Андрій Жигайло

28 березня, близько 14:00 глиба снігу та льоду пробила дах музею видатних діячів Української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського та Михайла Старицького, що за адресою вулиця Саксаганського 97. Сніг з льдом пробив двометрову діру у металевому даху та переламав кілька деревяних балок перекриття в будинку-музеї Лесі Українки. Тала вода частково затопила однин з залів, де виставлена вишивка Лесі Українки та колекція її матері Ольги Косач.

Снігова брила упала з даху сусіднього будинку №99, що знаходиться впритул до будинку музею. Кілька років тому на верхніх поверхах добудували балкон-мансарду.

"Брила впала з мансарди-балкону, яку прибудували до сусідньої будівлі. Коли дізнались, що пробитий дах ,ми викликали рятувальників, міліцію. Склали акт, міліціонери написали заяву. Наші працівники ліквідували брилу, самі її розчистили та винесли на вулицю. Повідомили в управління культури КМДА та місцевий ЖЕК №107. Я пробувала дізнатись кому прибудова належить і чи мали право на її будівництво, але ніхто нічого не знає. В ЖЕКу, що обслуговує район, кажуть що прибудову незаконна, але нічого зробити не можуть бо це приватна власність. Найгірше те, що на мансарді видно ще одну брилу снігу і вона у будь-який момент може впасти на наш дах. Рятувальники не можуть її збити бо немає такої драбини у них," - каже директор музею Наталя Терехова.

Від води, на стелі одного з залів потріскала штукатурка, місцями стіна посіріла. Посеред кімнати стоять кілька відер, у них капає вода. Співробітники музею були змушені винести частину експонатів в інші зали.

" Частину ми накрили плівкою, інші винесли до спецфонду музею. Співробітники чергують, виносять воду," - пояснює завідувач відділу музею Лесі Українки Ірина Щукіна. Запрошує пройтись на дах. Глиба пробила дірку розміром 2 на 2 метри. Горище працівники застелили поліетиленом, воду що стікає у діру збирають у тазики та відра. Біля місця пробиття видно декілька переломаних деревяних балок. Бетонне перекриття потріскалось стало м'яке.

"Ця будівля побудована у 1889 році за проектом архітектора Горденіна. Відреставрована у 1980-х роках. Музей Лесі Українки займає два поверхи: на першому розташована меморіальна квартира сім'ї, інтер'єр якої був відтворений за спогадами молодшої сестри письменниці Ізідори. Квартира має 5 кімнат — письменниці, її матері, їдальня, вітальня та кімната брата Лесі Українки — Миколи Косача. Тут представлені її особисті речі, є картина написана самою Лесею. На другому поверсі- експозиції. Тепер це все під загрозою. Зараз на вулиці сонячно і починає активно танути сніг на даху. Якщо найближчим часом не закрити дірку то вода заллє будівлю і вона стане аварійною. На жаль, коштів у музею на це немає", - додає Ірина Щукіна.

Музей видатних діячів української культури був заснований у 1987 році. Підставою для його створення став той історичний факт, що наприкінці XIX — на початку ХХ ст. у близькому сусідстві проживали родини Лесі Українки, Миколи Лисенка, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського. Музейні експозиції розміщені у меморіальних будинках, які збереглися до нашого часу, вони є природними межами території музею, якій надано статус охоронної зони.

Благодійний рахунок для збору коштів на ремонт даху

35420012001263

ГУДКСУ к місті Києві

820019 код банку

Код ЄДОПОУ 04544352

Зараз ви читаєте новину «У столиці крижина пробила дах музею Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути