середа, 01 листопада 2023 01:26

В Софії Київській прокоментували скандал з позолоченням куполів собору

В Софії Київській прокоментували скандал з позолоченням куполів собору
В "Софії Київській" відреагували на скандал з позолоченням куполів собору. Фото: УНІАН

В Україні розгорівся скандал з тендеру на реставрацію покрівлі, конструктивних систем даху та позолоти куполів пам'ятки архітектури ХІ ст. Софійського собору в Києві.

Існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів Софійського собору в Києві став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам'ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляється на сторінці Національного заповідника "Софія Київська" у Facebook.

"Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану", - сказали в заповіднику.

Заповідник, на балансі якого перебуває Софійський собор, останніми роками неодноразово ставив питання перед Міністерством культури та інформаційної політики України про необхідність виконання вищезазначених робіт, але через брак фінансування ситуація тільки погіршувалась.

"Це призвело до того, що 14 січня 2022 р. близько 23 години під час різкого погіршення погодних умов з поривами вітру відбулося падіння хреста з південно-східного купола Софійського собору. На тлі накопичення військ Російської Федерації на кордонах України падіння хреста з Софійського собору було сприйняте громадськістю як недобрий знак, що віщував велику війну. Страшний день 24 лютого 2022 року Свята Софія зустріла без одного хреста", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80 млн грн хочуть виділити на реставрацію Софії Київської

Завдяки меценатам хрест вдалося відновити і повернути на своє місце. Оскільки всі хрести Софійського собору були встановлені приблизно в один і той самий час, то і їхній стан викликає велике занепокоєння, наголосили в заповіднику.

Українським державним науково-дослідним та проектним інститутом "УкрНДІпроектреставрація" було проведено детальні конструкторські та науково-технологічні дослідження стану конструктивних елементів всіх куполів, хрестів та покрівлі Софійського собору.

"За результатами досліджень технічний стан конструктивної системи куполів та, особливо, центрального куполу оцінюється як непридатний до нормальної експлуатації, конструкції та обшивка хрестів, їх з'єднання з підхресним яблуком до маківки та фальцеві з'єднання знаходяться в гостро аварійному стані, що може в будь-який час призвести до руйнації як частини куполів так і маківок, і хрестів", - йдеться в повідомленні.

Передбачено комплекс заходів щодо попередження виникнення подібних аварійних ситуацій, заміни частини конструктивних систем куполів, позолоти покриття хрестів та куполів і реставрації покрівлі Софійського собору. На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста - також за рахунок меценатів, додали в заповіднику.

16 жовтня 2023 було розпочато відкриті торги щодо реставрації покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору за державні кошти, благодійні кошти, спеціальний фонд. Виконання робіт за проєктом розраховане на 5 років - до кінця 2028 року. Сума договору - 79 мільйонів 203 тисячі гривень. В цьому році на виконання робіт, заявлених у тендері, виділено з Державного бюджету 2 млн грн на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах.

Зараз ви читаєте новину «В Софії Київській прокоментували скандал з позолоченням куполів собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути