Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 14:57

В Конча-Заспі вирубують ліси під котеджі для товстосумів

В Конча-Заспі вирубують ліси під котеджі для товстосумів

У лісі Конча-Заспи прямо навпроти державних дач політичної еліти міста і країни гектарами знищують дерева

Три величезних ділянки поруч зі Столичним шосе з випаленим і вирубаним лісом. У лісництві кажуть, що тут була пожежа, через що дерева довелося спиляти, пише газета "Сегодня".

Місцеві стверджують, що ліс спеціально підпалили, щоб будувати маєтки, і це нова земельна схема.

Ділянки в 0,3 і 1,2 га знаходяться навпроти повороту в Козин, в околицях якого заміські будинки Черновецького, Довгого, Тимошенко, Червоненка, Литвина. Ще один обгорілий гектар знаходиться в глибині лісу. Дерева спиляні рівними прямокутниками і розділені невеликою 30-метрової лісосмугою. Місцеві кажуть, що бачили тут багато дорогих машин, пише газета. "Багато одягнені чоловіки оглядали ділянки. А з обривків фраз я почув про маєтки", - розповів Петро, охоронець однієї з держдач.

У лісництві кажуть, що тут горіла трава. "Тут були пожежі, після чого неможливий ріст кореневої системи, тому їх за рішенням комісії вирубали. Але дві ділянки засадили міні-сосонками. Таких ділянок в нашому господарстві багато", - каже майстер дільниці Іван Михайлович. Правда, пояснити, чому 60-річні сосни треба рубати гектарами, а не спилювати лише обгорілі дерева, він не зміг.

"Я не виключаю, що ліс вирубують не тільки під будівництво, але і для продажу підприємствам, які роблять меблі, - сказав член екологічної комісії Київради Борис Дробот. - Дивіться, товсті сосни згоріли, а тоненькі дубки залишилися. Такого не може бути. Після пожежі вони повинні рубати тільки хворі дерева, а не гектарами".

Джерело в Київраді повідомидо, що зі зміною влади зараз змінилися схеми отримання землі, пише газета.

"Раніше її отримували на підставних осіб або кооперативи. Але після численних кримінальних справ бояться, тому з'явилися нові схеми відчуження ділянок з лісу. Наприклад, ліс підпалюється або розливається хімія на коріння дерев. Комісія складає акт, що все згоріло, а ділянка, не покрита деревами, лісом більше не є. Такий висновок практично виводить вирубану землю із зеленої зони і дає прямий шлях до будівництва", - сказалов джерело. У "Київзеленбуді" пообіцяли розібратися з цією конкретною ділянкою.

У Держагентстві лісових ресурсів кажуть, що необгрунтована вирубка відбувається в усіх лісах під Києвом, які знаходяться у власності міста. "Я до цього ставлюся вкрай негативно. Знаю, що така схема: підпал, вирубка, передача під будівництво є в комунальних лісах, тому в найближчому майбутньому ми хочемо об'єднати всі ліси і підпорядкувати їх нашому відомству. Це посилить контроль", - розповів Віктор Сівець, керівник Держагентства лісових ресурсів України.

Зараз ви читаєте новину «В Конча-Заспі вирубують ліси під котеджі для товстосумів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути