середа, 14 листопада 2012 19:48

У Києві тріщить музей через будівництво розв'язки на Поштовій площі
24

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Музей історії Магдебурського права в Києві, що на Поштовій площі, тріщить через будівництво транспортної розв'язки. На східній стороні історичної будівлі з'явились двометрові тріщини, в які можна просунути пачку сірників. Через аварійний стан постійну виставку присвячену 500-й річниці самоврядування столиці вирішили закрити, а експонати вивезти у безпечне місце.

У середу, 14 листопада, після обіду навколо музею кипить робота. Робітники краном розвантажують триметрові плити, інші екскаватором копають ями. Двоє робітників встановлюють секцію огорожі навколо нього. За метр від будівлі стоїть екскаватор, в його моторі копається водій.

Музей знаходиться в приміщенні колишнього Поштового двору. Є підрозділом державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ". Станцію збудували в 1862 році для сортування кореспонденції, що приходила до Києва. У 70-х роках частину будівель знесли для будівництва метро та розширення Набережного шосе.

Біля центрального входу до музею в чорну "Волгу" чоловік та жінка вантажать картонні ящики, в яких запаковані експонати музею.

- Це є поштовий двір, єдине, що залишився від Подільської поштової станції. Зараз це історична пам'ятка національного значення. Три року тому тут провели капітальний ремонт, але тепер через будівництво розв'язки ремонт потрібно робити ще раз. Коли будинок пішов тріщинами, нас вирішили виселити на деякий час, експонати в архів вивезти, - розповідає науковий співробітник музею Микола Дегтярьов. Запрошує всередину, подивитись на тріщини в експозиційних залах. Каже, працівники музею уже запакували більше 1000 експонатів.

Всередині повсюди стоять картонні коробки. В них - грамоти, копії документів, посуд минулих століть. Стіл касира завалений паперами та одягом. Два тижні тому, з східної сторони будівлі, повністю винесли всі експонати та шафи, там утворились найбільші тріщини. Микола Григорович показує один з експозиційних залів. Тут стіна трісла від стелі до підлоги. Стоячи на підлозі, є відчуття, що вона нерівна.

- Коли пішли маленькі тріщини, ми перенесли експозицію з цього залу, думали, що більше не буде. Ми знаходимось в пам'ятці культури, навколо нас не можна будувати нічого, але чомусь цієї норми не дотримуються. Минулих два тижні кожного дня тріщини збільшувались. В середині жовтня, приходили фахівці з архітектурного контролю, зробили заміри. На тріщинах поставили мітки. Після цього нас поставили на виселення. Там казали, що тріщини могли піти і по фундаменту, так що станція може розвалитись як картковий будиночок. "Київоблавтодор", коли починав реконструкцію площі, то обіцяв, що якщо щось пошкодять, то ремонтуватимуть за свій рахунок. Якщо станція розвалиться, її відбудова вже не матиме такої історичної цінності, — каже вчений.

Відремонтувати та повернути музей до роботи обіцяють на наступний рік, у травні, коли святкуватимуть день Києва. Працівники кажуть, що вірять, що повернуться саме сюди.

- На цей будиночок є багато претендентів. Ми знаходимось в самому історичному центрі Києва. Тож це ласий шматок. Надіємось, громадськість виступить на наш захист і ми знову тут будемо. Будинок розвалюється через розхлябаність архітекторів, які думали, що тут можна будувати безкарно. Ніхто не врахував ціну будинку та його вік. Думали, що витримає а тут не витримаво, — додав, ще один співробітник музею. Своє ім'я та прізвище не називає.

Тим часом, реконструкція Поштової площі йде повним ходом. Будівельники вже встановили першу секцію нової розв'язки. Ведуться роботи по спорудженню тунелю, виїмка грунту, влаштування монолітно-залізобетонного перекриття для підземного пішохідного переходу.

Нагадаємо, Поштову площу на реконструкцію закрили у травні. Відкриття заплановане на 25 травня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У Києві тріщить музей через будівництво розв'язки на Поштовій площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути