четвер, 01 жовтня 2020 12:15

УЗД, стоматологія та аналізи: вольєр перетворили на лікарню
10

У столичному зоопарку зробили комплексний ветеринарний огляд 6-річних ведмедів Чіпа і Дейла. Оглянули зуби тварин для планування стоматологічних процедур, зробили УЗД внутрішніх органів, взяли кров на аналізи й провели вимірювання зросту та ваги.

Для цього залучили 10 осіб – кипери, ветеринари, працівники зоопарку. Анестезію їм ввели за допомогою рушниці. Ін'єкцію снодійного тварини отримали по черзі, повідомило "Сьогодні".

Фото: Олександр Марущак "Сьогодні"

"Огляд робимо, щоб не пропустити жодного серйозного захворювання. Нам необхідно отримати картину стану здоров'я тварини в цілому. У ведмедів "больова точка" – зуби. Як і у людей, вони можуть бути уражені карієсом. Тому зараз, коли попереду зимовий сон, хочемо переконатися, чи все гаразд", – розповіла Марина Шквиря, головний зоолог Київського зоопарку.

Для УЗД ведмедям зістригли трохи шерсті в потрібних місцях. Ветеринари пояснили, що планують такі огляди завчасно, аби все пройшло злагоджено.

"За 24 години до процедури ведмедя припиняють годувати. Потім вводять препарати, щоб тварина спокійно спала всі процедури. Після того, як лікарі завершать роботу, ведмедика укладають на підклад, виводять з наркозу і залишають відпочивати під наглядом чергового кипера і лікаря. Ніяких змін в раціоні або прогулянках не відбудеться. Щойно прокинуться і захочуть їсти або гуляти – будь ласка", – пояснила співробітниця зоопарку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрили Зоопаркінг з муралом бегемота

Якщо у фахівців є масив даних щодо динаміки стану здоров'я тварини, будь-які проблеми простіше вирішувати. Також це дозволяє отримувати дані для наукової роботи.

"З кожного ветеринарного огляду вчені збирають зразки для колекції майбутнього Біобанку, який ми розвиваємо. Ці зразки – скарб для генетиків, імунологів, паразитологів, ветеринарів різного профілю. Якщо група зоопарків і наукових установ об'єднуються в проєкті, – ми можемо долучатися зі своїм матеріалом. Так ми приєдналися до глобального проєкту дослідження людиноподібних мавп", – додав Кирило Трантін, директор Київського зоопарку.

Процедури тривала понад 20 хв. Прокинулись ведмеді через пів години й одразу вирушили поїсти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавуновий тиждень у зоопарку: Кличко нагодував Хораса та Фіону

Чіп і Дейл народилися у 2014 році. Дейл важить 205 кг, Чіп – 245, 5 кг. Вони є нащадками пари бурих ведмедів Потапа і Насті.

Зараз ви читаєте новину «УЗД, стоматологія та аналізи: вольєр перетворили на лікарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути