понеділок, 15 травня 2017 17:18

У Києві перерахують велосипедистів
3

У Києві 17 травня і 3 червня пройде весняний підрахунок велосипедистів, щоб дізнатися динаміку кількості та зміни профілю користувачів велосипеда в місті протягом року.

За два останні роки кількість велосипедистів у Києві зростає на 10% щорічно. Про це відомо завдяки дослідженню, яке проводить громадська організація "Асоціація велосипедистів Києва".

"Підрахунок велосипедистів – це соціологічне дослідження в польових умовах, яке проводять за участю жителів Києва. Воно дає змогу отримати статистику про велотрафік у столиці та відстежувати зміни в портреті київських велосипедистів: гендерний розподіл (скільки жінок, скільки чоловіків), стиль (спортивний, міський тощо), переваги в місцях і напрямках руху (де їздять – тротуарами чи дорогою, в якому напрямку), скільки з них вдягають шоломи", – пояснює директорка Асоціації велосипедистів Києва Анастасія Макаренко.

Результати підрахунку можуть стати поштовхом до покращення велоінфраструктури та побудови нових веломаршрутів у найпопулярніших точках пересування велосипедистів.

Підрахунок відбувається двічі на рік - навесні та восени. Час обрали найпіковіший: з 12:00 до 14:00 у вихідний день (суботу) та з 17:00 до 19:00 у будній (середа) як навесні-влітку, так і восени. Рахують велосипедистів більш як на 25 точках – ключових перехрестях Києва. Волонтери, яких майже півсотні, вирушають на різні точки у Києві і рахують протягом двох годин велосипедистів, які проїжджають повз.

Участь у підрахунку може взяти кожен охочий, попередньо зареєструвавшись та пройшовши інструктаж (16 травня). Кожен волонтер отримує спеціальний формуляр, в якому потрібно 2 год. у день зафіксувати кількість велосипедистів, які проїжджають точкою, а також враховувати якісні характеристики, які там зазначені.

Щоб стати волонтером, потрібно заповнити реєстраційну форму: bit.ly/bikescount.

"Підрахунок велосипедистів дає змогу моніторити кількість і профіль користувачів велосипеда і відстежувати рівень безпеки пересування велосипедом у місті. Про цей рівень свідчать такі показники, як кількість велосипедистів у шоломі, рух тротуарами і дорогами, а також кількість жінок серед користувачів велосипеда. Дослідження в інших країнах свідчать: що більше жінок серед міських велосипедистів, то безпечнішими є умови для їх руху на дорогах. Використовуючи ці дані, ми можемо лобіювати інтереси велосипедистів і обстоювати в дискусіях з чиновниками принципи облаштування комфортного міста", - каже Марія Шененко, координаторка волонтерів Асоціації велосипедистів Києва.

"Я рахував на Бессарабці в центрі Києва. Було дуже цікаво, я не очікував такої кількості велосипедистів у робочий день у цьому місці. Ще мене вразило, як багато велосипедистів порушують правила дорожнього руху, наприклад, повертають ліворуч з четвертої смуги, підрізають машини, переїжджають перехід. Хочеться їх усіх одразу запросити до велошколи з безпеки руху, які проводить Асоціація велосипедистів Києва. Але під час підрахунку немає такої можливості: велосипедисти швидко їдуть повз", - ділиться враженнями Євген Гончаренко, учасник підрахунку велосипедистів-2016.

Зараз ви читаєте новину «У Києві перерахують велосипедистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути