вівторок, 16 травня 2017 14:36

"Свобода" вимагає створення ТСК задля розслідування зловживань на "Київенерго"

"Свобода" вимагає створення ТСК задля розслідування зловживань на "Київенерго"
Заступник голови ВО "Свобода" Юрій Сиротюк каже, що "Київенерго" сплачує в бюджет столиці всього 2 мільйони гривень

Доки не буде розслідувано всі зловживання на "Київенерго", зокрема куди зникли всі акції міста (а це 12,7%) і яким чином Київ втратив електромережі – про передачу підприємства в будь-яку приватну власність не може бути й мови. Ми маємо здійснити аудит, створити парламентську тимчасову слідчу комісію, аби розслідувати всі зловживання, маємо повернути підприємство в комунальну власність, розробити стратегію розвитку тепло- й електрогенерації – й лише після того робити подальші кроки.

Про це 16 травня 2017 року заявив заступник Голови ВО "Свобода", народний депутат VII скликання, керівник націоналістичної фракції в Київраді Юрій Сиротюк під час спільного брифінгу у Верховній Раді України з парламентарями-свободівцями Андрієм Іллєнком та Юрієм Левченком.

Юрій Сиротюк повідомив, що КМДА намагається внести на розгляд сесії Київради, яка відбудеться вже найближчого четверга, 18 травня, питання про продовження концесії (оренди) майнового комплексу теплогенерації столиці компанією "Київенерго". За його словами, серед іншого йдеться про всі теплоелектроцентралі та сміттєспалювальний завод.

"ПАТ "Київенерго" було створено 2001 року із часткою володіння держави 60% і Києва 12,7%. Воно мало забезпечувати теплогенерацію та енергогенерацію столиці. 2006 року поступово власником цієї компанії став ДТЕК Ріната Ахметова, і з того часу він концентрував у своїх руках усі повноваження. Сьогодні цю оренду хочуть продовжити. За ці роки Київ втратив всю енергогенерацію. Усі електромережі незаконним шляхом стали власністю Ахметова й не належать київській громаді. А зараз хочуть зробити таку саму оборудку з теплогенерацією.

На наше тверде переконання, оскільки Ахметов не виконав жодних інвестиційних умов договору, оскільки жодних прибутків і жодної користі місту від цієї приватної монополії немає, цю компанію слід повернути в комунальну власність. І саме місто мало би відповідати за теплогенерацію й встановлювати ощадні тарифи для громадян. Адже ми знаємо, що "Київенерго" й Ахметов залазять у кишені до кожного киянина цими надмірними платіжками, а в бюджет столиці сплачує всього 2 мільйони гривень. Водночас лише з бюджету Києва було витрачено пів мільярда гривень на донецького олігарха. Тому ми вважаємо, що це найбільш неприйнятна оборудка Київської міської ради. Фактично це спроба передати теплогенерацію міста в приватну власність, що створить додаткові можливості для шантажу киян", – наголосив націоналіст.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" вимагає створення ТСК задля розслідування зловживань на "Київенерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути