Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2016 11:36

Студент хоче встановити пам'ятник Кузьмі на Хрещатику
5

Фото: Катерина Литвиненко

Студент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури 22-річний скульптор Богдан Цюпа хоче створити пам'ятник Кузьмі Скрябіну в Києві.

Кузьма був кумиром Богдана. Після смерті рок музиканта у 2015, хлопець створив скульптуру з глини в його честь. Любов до мистецтва передалась від батька.

"Скульптура-це як спосіб мого самовираження. Я виріс на піснях Кузьми. Його творчість мені дуже близька. Одразу після його смерті, почав думати над його образом. Я чітко для себе тоді вирішив. Побачив його і на початку літа закінчив роботу над своєю скульптурою"

Ідея створення пам'ятника з'явилась після концерту пам'яті Кузьми.

"Я собі поставив за мету, щоб скульптура Кузьми Скрябіна стояла у столиці. Як казав сам Кузьма: "Якщо у вас немає гармонії, беріть гармонь в руки та гармонуйте"- наголошує Богдан Цюпа.

Головним акцентом скульптор вбачає простий повсякденний одяг музиканта. Футболка та брюки, ось що, на думку Богдана, Кузьма любив найбільше.

"Його образ на той час я бачив як своєї людини, як друга. Без пафосу. Без жодної нотки якоїсь зверхності. Тому вирішив його робити у звичайному одязі, без піджаків, без костюмів. Він навіть якось казав, що він цього не любить. В одному з інтерв'ю він навіть якось кидав піджак та казав: "як я це ненавиджу". А ще він згадував як мама подарувала йому костюм та казав, що він мабуть так і згниє в нього в шафі"

Перед тим як братися за проект, хлопець вирішив взяти дозвіл у мами Кузьми Ольги Михайлівни, яка приїхала до Києва.

"Ви знаєте, я завжди ставлюсь до таких ініціатив позитивно. Ясна річ, тому що це моя дитина. Одним словом, хотілося б, щоб була пам'ять про нього, але обов'язково мусить бути схожість, тому що в Луцьку зробили несхожість, там ціла петиція вже тієї несхожості є", - зазначає Ольга Кузьменко

Богдан запропонував матері дві ідеї щодо місця встановлення пам'ятника : скверик на вулиці Горького та фонтан біля Пасажу на Хрещатику.

"Де розмістити, як розмістити - це теж дуже велика велика проблема. Але я знаю точно, що там, де буде Андрій — це місце щасливих людей"- поділилась Ольга.

Ольга Михайлівна в свою чергу подала декілька ідей щодо планування проекту пам'ятника.

"Якщо ми його посадимо на фонтан, то це буде тепліше. От такий він мені подобається як у нас на фото, усміхнений. Я хочу, щоб він був сам собою. Це завжди було "Добрий день і на лиці була усмішка!". А якщо ви поставите його отак офіційно , то люди будуть проходити повз. "

Також, Ольга розповіла, що хоче бачити ангела Лельчика біля Кузьми. Скульптор підтримав обидві ідеї.

"Того ангелочка він собі придумав сам, але він видно не встиг того 2 лютого допомогти йому. Хотів писати казки під його ім'ям".

Матір музиканта обрала фото, на яких в подальшому ґрунтуватиметься проект.

"Ми беремо фото з останньої фотосесії. В нього є така пісня, де він каже: "ти ніколи не знаєш котра фотографія стане твоєю останньою в житті".-згадує Ольга Кузьменко.

Скульптор обрав за матеріал для пам'ятника бронзу.

"На кінцевому етапі я бачу свою роботу в бронзі, проте на це потрібно багато коштів",- зазначає Богдан

Грошову підтримку Богдан планує отримати від небайдужих людей. Це вимушений крок, адже на думку скульптора на це повинна виділяти гроші держава.

"Дуже не хотілось би, щоб люди виділяли свої гроші на це, я вважаю, що на такі речі гроші має виділяти держава. Проте на даний момент головне, що я отримав дозвіл від Ольги Михайлівни, від родини Андрія і я зроблю все можливе, щоб втілити свій проект у життя".

Зараз ви читаєте новину «Студент хоче встановити пам'ятник Кузьмі на Хрещатику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути