Ексклюзиви
середа, 25 лютого 2015 14:25

Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу

Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу

Пенсіонери у Києві шукають роботу, бо пенсійних виплат не вистачає на продукти, ліки і комунальні послуги. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Євгенія Мірановська.

"Я на пенсії вже 9 років, але мусила знову шукати собі роботу, - каже пенсіонерка. - Своїх двох дітей на ноги поставила, чотирьох онуків виховала. А тепер сусідського хлопчика няньчу".

Євгенія Олександрівна щодня забирає з дитсадка сусідського хлопчика Івана Івахіва.

"Ми у 14 квартирі живемо, а Івахіви у 16 – на поверх вище, - говорить Мірановська. – Його тато Олексій працює хірургом, а мама Валя у рекламному агентстві. З роботи приходить о 20, а батько може і на добу залишитися. Ваня мене бабушкою називає. Раніше наймали няню за 4 тисячі гривень. Мені платять 1,2 тисячі щомісяця і продукти приносять".

Пенсіонер Павло Марчук зі столичної Троєщини влаштувався сторожем на стоянку.

"На роботу ходжу через 2 дні, працюю добу. За 9-10 робочих змін отримую 800 гривень, - розказує Павло Віталійович. - Зарплати якраз хватає, щоб заплатити за трикімнатну квартиру, бо субсидії нам не дали. Пенсія дружини йде на ліки і продукти. З моєї за півроку відклали 9 тисяч гривень. Поставили металопластикові вікна на балконі".

Найважче подорожчання продуктів та комунальних послуг переносять пенсіонери, які живуть самі.

"Зараз важко тим, хто сам. У кого є чоловік, то можна дві пенсії докупи скласти і місяць прожити. А я 470 гривень віддаю за квартиру. Хворіти боюся, бо на лікарства грошей нема", - каже пенсіонерка Алла Галиш.

До пенсії вона на хлібзаводі працювала. Торік у жовтні почала пекти торти та короваї на замовлення.

"Дітей не маю, чоловіка поховала у 1998 році. Відмовилася від гречки, бо дорога. Буханки хліба мені хватає на 4 дні. Ковбасу не беру. Від дешевої шлунок болить, а на дорогу не вистачає грошей. Купляю курячі крила, брала минулого тижня свинячу печінку".

Заробляє 100-150 гривень з замовлення.

"Пекти торти і короваї – то мої хобі, - говорить Алла Галиш. - Продукти мені приносять. Зараз даже на пенсії треба крутитися. Бо ще трохи і з дому почала б речі виносити. Моя напарниця живе в сусідньому будинку. Коли замовлень на торти стало менше, почала готувати обіди для офісних працівників. Бере 15 гривень за порцію. Це зараз найдешевша пропозиція у Києві".

Зараз ви читаєте новину «Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути