пʼятниця, 16 березня 2018 19:17

Стала відома доля розкопок на Поштовій площі

Стала відома доля розкопок на Поштовій площі
Знахідки можуть перенести в спеціально створений музей на Контрактовій площі. Фото: petition.kievcity.gov.ua

Після завершення розкопок містечка Київської Русі на Поштовій площі знахідки можуть перенести в спеціально створений музей на Контрактовій площі.

Про це заявив координатор Міжнародного центру з питань збереження та відновлення культурних цінностей Анатолій Антонюк, пише "Інформатор".

"До створення музею треба підходити реально. Його доцільно робити на Контрактовій площі, а не на Поштовій. За технічними можливостями та особливостями місця розкопок Поштова площа не підходить", – сказав Антонюк.

Головний археолог міста Києва Михайло Сагайдак заявив, що в Україні немає технологій для збереження і консервації знахідок, а саме деревини, яку виявили під час розкопок на Поштовій площі.

Серед знахідок - різна деревина, дуб і сосна, зауважили археологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затопило артефакти часів Київської Русі на Поштовій площі

"Зараз наші фахівці проводять дослідження на предмет винаходу універсального способу консервації деревини, знайденої в землі. Випробування триватимуть до кінця 2019 року, проте гарантії, що ми винайдемо цей універсальний спосіб, немає", - розповіла керівниця Археологічного заповідника Genius Loci на острові катедраль в польській Познані Агнешка Стемпін.

"Зараз питання номер один - консервація і зберігання знахідок. Далі історики, археологи, разом з Інститутом археології, експерти музейної справи, повинні прийняти рішення про подальшу музеєфікацію тих чи інших знахідок, розуміючи, що цікаво для експонування, а що корисно виключно для наукових досліджень і подальших наукових робіт і дисертацій. Міністерство культури уникає будь-якої активності в цьому питанні, при тому, що насправді цей об'єкт має статус національного значення і все що там знайдено - це власність держави", - підсумував заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Наприкінці грудня 2017 року постійна комісія Київської міської ради з питань власності одноголосно підтримала рішення створити на місці розкопок на Поштовій площі Києва історико-археологічний музей замість торговельного центру.

Зараз ви читаєте новину «Стала відома доля розкопок на Поштовій площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути