неділя, 10 вересня 2006 18:11

"Дякую, що познайомили з міліцією"

Автор: фото: Марія ЧЕРНИШ
  Під час слухань про безпеку на Троєщині біля мікрофона займали чергу
Під час слухань про безпеку на Троєщині біля мікрофона займали чергу

Близько 200 жителів Троєщини прийшло на громадські слухання з проблем безпеки в районі. У залі кінотеатру "Флоренція" їх чекали начальник райвідділу внутрішніх справ Віталій Чайка, його заступники, начальник районного ДАІ Валерій Некипілий, суддя, дільничні, представники СБУ.

— Злочинів у районі стало на 9,4% менше, ніж торік. Але криміногенна обстановка ще важка, — звітував заступник начальника райвідділу МВС Олександр Ванченко. У залі сиділи переважно пенсіонери, трохи молоді. Міліціонер їм повідомив, що на Троєщині зареєстровано 13 повій, 19 психів, півтори тисячі алкоголіків.

Люди нудьгували, хтось спав. Пожвавішало, коли перейшли до запитань. Біля двох мікрофонів вишикувалися черги. Скаржилися на наркоманів, паркування машин на газонах, нічні салюти, алкоголіків і протиправні дії міліції.

— Дільничні почали справу мого сина зі здирництва. Ви використовуєте форму і владу для  фабрикування справ, — звинуватила міліцію пані Шевченко (імені не назвала). — Синові "шиють", що він 20 хвилин бив ногами чоловіка. "Швидка" зафіксувала легкі ушкодження. Що ж це робиться? — почала кричати жінка. — Чайка разом із Чепурним (районний прокурор. — "ГПУ") не дають зі справою ознайомитися.

— Приходьте на прийом, без документів нічого сказати не можу, — відповів Віталій Чайка.

Голова райради Юрій Захаричев, 35 років, попросив телефонувати на гарячу лінію за номером 515 66 66 і скаржитися на дії міліції, посадовців, повідомляти про злочини.

Усі знають нашу "площу синяків"

— Скажіть, а оцей, що по квартирах має ходити... — чухає потилицю пенсіонер Анатолій Ніколаєв. Із залу підказують: "Дільничний". — Так, дільничні. Вони у нас взагалі є?

Троєщинці закивали — дільничних од віку не бачили. Юрій Захаричев пояснив, що їх справді не вистачає. Але протягом місяця, запевнив, дільничні занесуть у кожну квартиру візитні картки зі своїми контактними телефонами. Через місяць проведуть подібні слухання й оцінять їхню роботу.

— Усі знають нашу "площу синяків". Якщо ви, шановні, не розженете цю шайку-лєйку і не прикриєте генделик — закидаю вас у райвідділку яйцями, — пригрозила жителька Троєщини Антоніна Сотніченко. — А в цілому вдячна вам, що познайомили нас із міліцією.

Залом прокотився сміх.

На Оболоні на громадські слухання прийшли лише заступники голови адміністрації та служба дільничних інспекторів.

У приймальні начальника райвідділку "ГПУ" пояснили: їхній керівник Віктор Костенко не прийшов, бо саме проводить прийом громадян в райуправлінні. Його заступники — у відпустці.

Працівник відділу взаємодії з правоохоронними органами Галина Кучеренко заговорила про проблему нічних салютів. Зал відразу зреагував.

— А мне нравится, красиво! Кому спать мешает, пусть окна закрывают, — вигукнула огрядна, на вигляд 50-річна, жінка.

У під"їздах із консьєржами крадіжок не фіксували

Галина Кучеренко пообіцяла оболонцям "розібратися" з притонами алкоголіків та наркоманів. Потім слово надали начальникові служби дільничних Ігореві Рою, 40 років. Він навів статистику: з початку року в районі скоєно 1813 злочинів, з них 759 — розкрито. Знизився рівень квартирних крадіжок. Торік їх було 841, цьогоріч — 662. Причому, у під"їздах із консьєржами крадіжок взагалі не фіксували.

Присутні мали по дві хвилини на запитання. Здебільшого нарікали на бомжів у під"їздах, молодь із пивом та відсутність кодових замків. Представники райадміністрації обіцяли "розібратися" із замками. Щодо решти питань міліціонер попросив писати заяви і приносити  до нього на прийом. Старший чоловік із останнього ряду виматюкався на весь зал.

— Ми не мусимо до вас ходити, це ви наш спокій охороняєте! — кричала якась жінка.

Після слухань дільничні зібралися під ліцеєм на перекур. Одні сміялися, інші нервово м"яли цигарки. "ГПУ" розповіли, що нічого нового оболонці їм не сказали. Про ці проблеми вони чують щодня. Але більшість із них міліції не стосується, їх має вирішувати ЖЕК.

Зараз ви читаєте новину «"Дякую, що познайомили з міліцією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути