четвер, 31 липня 2008 19:36

Що треба подивитися в Києві за два дні

Кореспонденти "ГПУ" з"ясовували, на що слід звернути увагу туристам, які приїхали до столиці на два дні, де краще обідати й ночувати.

— Купити карту міста. Це перше, що повинен зробити турист, який приїхав у столицю. Бо я із цим "провтикав", — жалкує, даючи пораду, Василь Німчук, 26 років. Він уперше відвідав столицю місяць тому. Біля Центрального залізничного вокзалу побачив жінку з табличкою "Квартира".

— За ночівлю вона взяла з мене триста гривень. Сказала, це недорого, бо квартира поруч, з усіма зручностями, — пригадує Василь.

Але до помешкання в Голосіївському районі вони їхали майже годину. У облізлій квартирі стояли старезні меблі, а в крані не було гарячої води. Пізніше чоловік зрозумів, що його ошукали.

Один із найдешевших у столиці готелів для приїжджих — "Дружба", на б-рі Дружби Народів, 5. Він розташований неподалік станції метро Либідська. Одне ліжко в двомісному номері коштує 120 грн. У кімнаті телефон і телевізор. Туалет і ванна з гарячою водою розташовані в коридорі. Дорожчий номер, із ванною й туалетом, обійдеться в 180 грн. У "Дружбі" за 6 грн можна здати цінні речі до камери схову.

Можна скористатися залою очікування підвищеного комфорту на другому поверсі залізничного вокзалу. Тут є м"які крісла, буфет, охорона працює цілодобово. Година перебування в залі  коштує 5 грн. Тобто ночівля обійдеться приблизно в 30 грн.

Києвознавець Михайло Кальницький, 50 років, визначив у одному з туристичних довідників 7 чудес столиці. Це — Софійський собор на однойменній площі, Києво-Печерська лавра (вул. Івана Мазепи, 21, біля станції метро Арсенальна), Андріївський узвіз (метро Контрактова площа), архітектура післявоєнного Хрещатика, Володимирський собор. Окрім того, варто подивитися на будинок із химерами на вул. Банковій та оглянути сади й парки над Дніпром. Це й є "малий туристський набір", вважає історик.

— Не бачив цих місць, то й Києва не бачив. Містом треба милуватися із тилу Історичного музею на вулиці Володимирській, звідки видно Детинець, Замкову гору, — каже Кальницький. Він радить заходити в двори в старій частині міста.

— Вони дуже ефектні. Виводять у найнесподіваніші місця. Один із них розташований на Ярославовому Валу (поблизу метро Золоті ворота). Інший — на вулиці Інститутській. Кілька двориків із виходом на Хрещатик є на вулицях Прорізній, Пушкінській. Це мої улюблені місця. Раджу прогулятися вулицями Покровською і Боричевим Током біля Андріївського узвозу. Пройдіться схилами Дніпра, зійдіть униз біля колони Магдебурзького права на Набережній. Покатайтеся Дніпром. Із теплоходу відкривається вид на весь Правий берег.

Годинна екскурсія Дніпром коштує 35 грн, із гідом — 45. Теплоходи відправляються з Річкового вокзалу, що неподалік метро Поштова площа. Квитки продають на борту. Напої краще купити заздалегідь. Бо на борту вони коштують утричі дорожче.

— Я б радила туристам сходити на Володимирську гірку. Не надто оригінально. Але я з першого разу закохалася в цей дивний парк над Дніпром. Старожили розповідали, що до 60-х років минулого століття лікарі радили гуляти Володимирською гіркою людям, які мали хворі легені й серце. Екологія значно погіршилася, повітря там уже не зцілює, але комфорт залишився, — розповідає Владислава Осьмак, 40 років, науковий  працівник столичного "Музею однієї вулиці" на Андріївському узвозі.


Де пообідати за 20 гривень

Перекусити в Києві дешево — це означає з"їсти хот-дог чи піцу. За 20 грн можна поїсти в мережах швидкого харчування "Здоровенькі були", "Дрова", "МакДональдз", "Пузата хата", "Смачна картопля", "Швидко".

Кафе "Дрова" на вокзалі:
Салат із капусти й моркви, 100 г — 3 грн 90 коп.;
Розсольник петербурзький — 5 грн 80 коп.;
3 зрази з капустою — 4 грн 60 коп.;
Склянка узвару — 3 грн 20 коп.;
Шматок хліба — 30 коп.
Кафе "Здоровенькі були",
вул. Лютеранська, 3, центр:
Овочевий салат, 100 г — 5 грн 25 коп.;
Суп гречаний — 4 грн 50 коп.;
Склянка чаю — 2 грн;
Тістечко — 4 грн 50 коп.
"МакДональдз":
Гамбургер-меню — 16 грн 50 коп. (бутерброд, картопля-фрі, напій);
Чізбургер-меню — 17 грн 50 коп. (бутерброд, картопля-фрі, напій).
"Пузата хата":
Салат "Дністер" — 4 грн 40 коп.;
Окрошка — 5 грн 90 коп.;
Смажена печінка без гарніру — 9 грн.
"Смачна картопля":
Борщ — 4 грн 50 коп.;
Апельсиновий фреш — 7 грн 50 коп.;
Комплексний обід — 28–30 грн.
Обід "без економії" обійдеться в 40–50 грн. Вартість комплексних обідів у інших кафе й ресторанах міста — від 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Що треба подивитися в Києві за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути