четвер, 30 червня 2011 19:13

Сінькова про СІЗО: "Ті жахи, які я там побачила, собі навіть уявити не могла"

Сінькова про СІЗО: "Ті жахи, які я там побачила, собі навіть уявити не могла"

Сьогодні активістку "Братства" Ганну Сінькову, яка смажила яєшню на вічному вогні, відпустили на підписку про невиїзд.

Ганно, чому вас зараз відпустили?

- На цьому суді, як і на попередньому, були ті ж самі доводи. Я не маю наміру ухилятись від суду, не маю наміру перешкоджати судовому розслідуванню і судовим засіданням, буду з'являтись за викликом суду по першій необхідності. А ще я наголошувала на тому факті, що коли мене закривала перша санкція на два місяці, - це вже було протиправно і неправильно. Надто жорстока міра запобіжного заходу. Провела за ґратами  три місяці і один день. Затримали 29 березня, 2 квітня перевели до Лук'янівської тюрми.

Що зробили перше, коли прийшли додому?

- Це був такий дивний стан. Я почала повільно ходити по кімнатах, розглядати все. Дуже скучила за домом. А ще відразу залізла у ванну. Хотілося просто прийняти справжню лежачу ванну без жодних складнощів і без черги. У нас баня була раз на тиждень. Аби просто помитись треба в самій камері вистояти капітальну чергу. Вже зараз ввімкнула комп'ютер, продивляюсь новини. Доступ до новин, що відбувається в Україні та світі - це те, чого страшенно не вистачало в СІЗО.

Як ставились до вас співкамерники?

- Зі співкамерниками дуже пощастило, це справжні люди. Я зайшла в камеру, сказала, за якими звинуваченнями. Їхня перша реакція була - бєспрєдєл. Саджають вже і за це. У мене не було жодного конфлікту. Хочу зауважити, що за той час, поки я була в СІЗО, змінила п'ять камер. З боку адміністрації є такий метод впливу - перекидати людину з камери в камеру, щоб вона навіть не встигала за тиждень розкласти речі і запам'ятати імена співкамерників. СІЗО має право перекидати людей, але це робиться не тому, що так треба, а просто для тиску. Чтоб жизнь малиной не казалась.

А чому вони це робили?

- Адміністрація СІЗО і міліція, з якою доводилось мати справу, дуже страшно ображались на звільнених міліціонерів. Вони про це говорили. Насправді звільнила не я, а їх керівництво. Моєї вини та причетності тут немає. Міліціонери фігурували на відео, а начальство повелося з ними "по-скотськи". Не можу стверджувати, але здогадуюсь, що СІЗО це контора, яка співпрацює зі слідством. Оперативних працівників "понатикано" в кожній камері. Вони вивідують інформацію.

Вам інкримінують наругу над могилою?

- У мене теж виникає питання - чому наруга над могилою. Вічний вогонь сам не може бути могилою і під ним не може бути жодного поховання. В обвинувачувальому висновку слідчий написав якісь несуразні речі. Наприклад, що я планувала наругу над могилою для того, щоб образити почуття людей похилого віку. І що я мала на меті наругу над загиблими. Звинувачення проти мене базуються на здогадках і не мають жодної правди. Стаття не має жодного стосунку до моїх дій. Наруги не було, не планувалось і наруги там немає.

Якби ви знали чим це обернеться - повторили б вчинок?

- Тим більш би повторила. Тому що це вже справа принципу. Моя акція - це моє волевиявлення. Я маю право на власну думку. Будь-яка тверезомисляча людина підтвердить, що злочину в моїх діях немає. Те, що я перебувала в тюрмі за свої переконання, відстоювання власної точки зору - неправильно. Вважаю, що таке треба робити і за це боротись.

Минулого тижня троє молодих чоловіків смажили три яєчні на вічному вогні. Ви знаєте про це?

- Дізналась тільки сьогодні. Ці люди провели акцію на знак солідарності зі мною. І я їм дуже вдячна. Особливо після того, як ці молоді люди знають, до яких наслідків це може призвести. І вони не побоялись прийти.

Які у вас плани на найближчий час?

- Часу для відпочинку було більше, ніж треба. В СІЗО вела записи з приводу протиправних дій співробітників міліції та адміністрації тюрми. Хотілось би підняти питання про правопорушення, які регулярно проводяться з боку міліції. Ті жахи, які я там побачила, собі навіть уявити не могла.

Зараз ви читаєте новину «Сінькова про СІЗО: "Ті жахи, які я там побачила, собі навіть уявити не могла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

550

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути