понеділок, 14 жовтня 2019 23:08

"Сьогодні російська мова, а завтра російські танки": що відбувалося на марші УПА
12

14 жовтня в центрі Києва відбулася хода українських націоналістів. Такі марші проводять до річниці створення Української повстанської армії.

Цю традицію започаткували члени ВО "Свобода" у 2006-му році. Цього року зібралося біля 6 тисяч осіб. Вони вимагали нинішню владу відмовитися від розведення військ на Донбасі та проведення виборів на окупованих територіях Донбасу. На їх думку ці дії призведуть до розколу України. Ще одна вимога учасників - зупинити введення ринку землі в Україні.

Хода розпочинається о 13:00 у парку імені Тараса Шевченка.

До столиці приїхали майже з усієї України. Вони спілкуються між собою про свіжі політичні новини та життя.

"Ото всі журналісти зараз позеленіли", - розмовляють між собою дві жінки. Вони невдоволені новою владою через їх занадто проросійську позицію.

56-річна Олена Тарасівна тримає у руках плакат "Особливий статус бандерівцям! Бо тільки сепарам 2 пенсії, пільги, гранти...Відбудова донбасу - Кремлю!Марафон - плутана відповідь трійочника на уроці. Богдан, Мендель - чувидли" . Жінці не подобається, як пройшов прес-марафон президента України Володимира Зеленського у Києві. Каже, що їй ніколи не подобалося його шоу "95-й квартал".

Автор: Софія Староконь
  Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України

"Я всю ніч не спала — писала плакат, а потім поїхала до Києва, - каже вона. - В тому марафоні казали, що ми всі проплачені, а мені, щоб потрапити додому, в Руженський район треба ніч на вокзалі просидіти''.

У парку дуже людно та шумно — націоналісти час від часу вигукують гасла.

Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Фото: Софія Староконь
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озвучили вимоги для Зеленського і обклеїли Офіс президента стікерами: підсумки акції "Ні капітуляції!"

Виставили столи, на яких лежить різна націоналістична література. Продають синьо-жовті прапори. Просять за маленький за 20 гривень, а за великий 100. З колонок лунають патріотичні пісні від гуртів "Сокира Перуна", "Хорта" та "Тартак".

У затінку стоїть 26-річний киянин Андрій.

"На ці марші я ходив ще до Революції Гідності і пам'ятаю часи, коли сходилося всього кілька сотень. А не тисяч, як зараз", - каже він.

О першій дня починається традиційний мітинг. Тричі лунають гасла "Слава Україні" та "Україна понад усе". Отець Дмитро читає молитву. Після неї оголошують хвилину мовчання на шану полеглим захисникам України.

Першим говорить ветеран УПА Теодор Дячун.

Автор: Софія Староконь
  Ветеран УПА Теодор Дячун
Ветеран УПА Теодор Дячун

Він читає 10 заповідей українського націоналіста і передає слово лідеру ''Свободи'' Олегу Тягнибоку. Той починає свій виступ із згадки, як націоналісти раніше збиралися в цей день.

"Сьогодні ми, їхні нащадки також боремося за державу без холопа і без пана, без олігархії та злиднів, - каже він. - За Українську національну державу, де кожен українець буде господарем на своїй богом даній землі.

Додає, що ці марші змогли змінити Україну.

''Ми святкуємо цей день, як день захисника України. І ми низько схиляємо голови перед всіма, хто за неї боровся не тільки в минулому, а й по сьогодення. Тими, які загинули на Майдані, на Донбасі''.

Обурюються так званою "формулою Штайнмайєра''.

"Вона фактично є дорожньою картою реалізації закону про особливий статус Донбасу. Ми не дозволимо цій владі капітулювати перед агресором".

Додає, що однією з причин акції є й заборона продажу української землі.

"Вони хочуть знищити українське село, українського фермера. Ми не проти, щоб землю продавали, але лише державі в особі державного земельного банку'', - підсумує Олег Валерійович.

Автор: Софія Староконь
  Відбулася хода приурочена до Дня захисника України
Відбулася хода приурочена до Дня захисника України

Далі виступає голова партії "Правий сектор'' Андрій Тарасенко. Люди зустрічають його оплесками.

''Коли ми виходили першими маршами на Покрову і бились с комуністами ми мріяли про те, що будемо святкувати цей день. І здавалося цей день настав, але все одно національні інтереси намагаються здати. Українську землю намагаються продати'', - каже Тарасенко

Колони по 12 чоловік у ряд починають шикуватись за годину. Першими йдуть "Закарпатська січ" та ''Правий Сектор", - 2-ми ''Свобода'', ''Сокіл''. Замикають колону хлопці з ''Національного корпусу''.

Посеред них йде оркестр, який грає пісні часів Української повстанської армії. Попереду мікроавтобус ''Рено'' з колонками, який перекрикує музикантів гаслами "Сьогодні російська мова, а завтра російські танки".

"Вимоги нації-ні капітуляції" - гукають колони. Також лунає - "Мародерів за грати".

"Зеленського за грати'', - кричить їм у відповідь жіночка, що курить біля магазину.

"Він здає Україну, а нас ганьбить", - пояснює вона.

Колона спускається до майдану Незалежності.

"Мама, им нет конца, куда они идут" - дивується дівчинка, що стоїть поруч з сріблястим "Daewoo". Мати не звертає на неї уваги та розмовляє по телефону.

Автор: Софія Староконь
  Оксана родом з Донецька. Вона обурена відведенням ЗСУ
Оксана родом з Донецька. Вона обурена відведенням ЗСУ

Біля будівлі КМДА 48-річна Оксана всміхається та махає рукою учасникам ходи. Вона залишила в Донецьку все своє майно.

''Якого Штайнмайєра? Я з Донецьку і я вам скажу, що ми в такому разі не зможемо туди повернутися, бо у всіх цих бойовиків є списки проукраїнських громадян, - говорить вона. - Хоча, якщо він так хоче, то можу йому віддати свій дім під офіс, а свою квартиру йому здавати. Хай там живе зі своєю родиною''.

Учасники підіймаються до Офісу президента. Там далі проводять мітинг. За годину до Зеленського приходить інший марш – ''Ні капітулації''. Вони також вимагають не здавати позиції на Донбасі.

Від пам'ятника Тарасу Шевченка в Києві рушила колона учасників акції "Ні капітуляції". Виступають проти реалізації "формули Штайнмаєра".

У парку Шевченка зібралося декілька тисяч людей, передає "Громадське". Учасники тримають великий банер "Ні капітуляції". Також - національні прапори. Грає музика. Періодично вигукують "Слава Україні! Героям слава!", "Україна понад усе!", "Слава нації, смерть ворогам!".

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні російська мова, а завтра російські танки": що відбувалося на марші УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути