неділя, 03 грудня 2006 17:24

"Русь" захопили невідомі

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Готель ”Русь” у п’ятницю приймав і селив приїжджих. Але на 4-й поверх, де розташовані ТОВ ”Курені” й ”Місто слави”, пресу не пускали
Готель ”Русь” у п’ятницю приймав і селив приїжджих. Але на 4-й поверх, де розташовані ТОВ ”Курені” й ”Місто слави”, пресу не пускали

На минулому тижні рейдери захопили тризірковий готель "Русь" у центрі Києва (вулиця Госпітальна, 4). Невідомі у супроводі міліції, увірвавшись до будівлі, погрожували адміністрації готелю.

Окрім приміщення "Русі", його адміністрації, рейдери взяли під свій контроль також четвертий поверх готелю, де розташовані офіси фірм "Курені" — власника торговельного центру "Метрополіс" на Оболоні та "Місто слави", яке володіє "Метроградом". У супроводі міліції туди приїхав державний виконавець.

— Я побачив міліціонерів і два десятки молодих чоловіків, явно кримінальної зовнішності, — розповідає Олександр Ландар, 41 рік, працівник готелю. — Вони піднялись на четвертий поверх, вигнали звідти на вулицю дві сотні людей.

Судовий виконавець увійшов в офіси товариств "Курені" та "Місто слави", аби, як сам пояснив, "увести новий менеджмент" до керівництва цих ТОВ. Він мав на руках ухвали двох судів — з Харківської та Луганської областей.

Комплексом "Русь" володіють кілька компаній. Власником однієї з них, ПП "Даско", є Мстислав Скоробогатов, 38 років. Разом із громадянином Індії Байрамом Чаінраєм, 48 років, він має рівні частки в ТЦ "Метроград" і "Метрополіс", а також у "Русі".

— На початку березня 2005 року я запропонував Байраму Чаінраю викупити його частку. Сказав, що нам потрібно розвиватись, а Байрам не мав жодного бажання вести далі свій бізнес в Україні. Він усміхнувся, сказав, що згоден. Але названа мною сума йому не сподобалася. Більше ми з ним не бачилися, — каже Скоробогатов.

Скоробогатов після оцінки майна мав намір віддати партнерові половину

Далі, пояснює "ГПУ" бізнесмен, до нього приїхали кілька депутатів Державної думи Російської Федерації. (Не називає їхніх прізвищ, але переконує, що найближчим часом ті "засвітяться" у цій справі.) Вони відверто погрожували Скоробогатову, казали, що "вивезуть у Переяслав-Хмельницький". Заявили, що працюватимуть тепер із ним замість Чаінрая. Жодних юридичних документів у них при собі не було. Київський підприємець відмовився з ними спілкуватися. За якийсь час після візиту депутатів до офісу Мстислава Скоробогатова приїхали кілька молодих чоловіків кримінальної зовнішності. Вони теж заявили, що є його партнерами.

Через те що Байрам Чаінрай кілька разів проігнорував загальні збори акціонерів, Cкоробогатов звернувся до суду. Хотів, аби експерти оцінили пасиви й активи підприємств, якими він володів спільно з індусом. Після оцінки майна мав намір віддати партнерові половину. Але все сталося інакше.

— Це було рейдерське захоплення. Коли в них вичерпалися юридичні аргументи, залишились біцепси, — каже Скоробогатов.

Востаннє він був у готелі позаминулої п"ятниці. Після цього його туди більше не впустили. Хто саме керує зараз "Руссю" і що відбувається всередині, йому невідомо.

— Знаю лише, що відвідувачів поселяють у готель. Політикою я не займаюся, але звернувся письмово по допомогу до президента України. Більше не знаю до кого. До міліції? Але ж вона охороняє цих рейдерів: на вході в "Русь" стоїть спецпідрозділ, — зазначає бізнесмен.

Наприкінці розмови з "ГПУ" він стверджує: ця ж група захопить готелі "Либідь" і "Славутич". Ще один готель — "Мир" у Голосієві, за словами Скоробогатова, уже в їхніх руках.

"ГПУ" побувала в "Русі" на Госпітальній. Біля входу в готель постійно стоїть сірий міліцейський автобус із затемненими вікнами. Довкола нього ходить кремезний чоловік у камуфляжі. У холі на диванах сидять півдесятка чоловіків спортивної статури. Ще стільки ж прогулюються у фойє. Вони насторожено спостерігають за клієнтами готелю та всім, що відбувається на вулиці.

— Чому біля входу міліцейський автобус? Іноді, під час конференцій, ми запрошуємо охоронців заради безпеки, — пояснює "ГПУ" Марія Сидорчук, яка назвалася прес-секретарем "Русі".

Вона переконує: готелю ніхто не захоплював. Просто виник конфлікт між його співвласниками.

Марія Сидорчук заявляє, що 24 листопада відбулися загальні збори акціонерів, на яких були присутні "100% власників "Русі". На них вирішили змінити менеджмент готелю. Склад співзасновників залишився старий, запевняє вона.

Однак до готелю, де, вочевидь, відбувалися збори, не змогли потрапити член спостережної ради "Русі" Мстислав Скоробогатов та голова наглядової ради підприємства австрієць Хайсам Хомсі, який терміново прибув до Києва. Вони стверджують, що про збори ніхто нікого не повідомляв. У "Русі" кілька тисяч акціонерів. Очевидно, далеко не всі вони були на зборах 24 листопада. А австрієць так і не зміг уторопати, як збори акціонерів можуть відбуватися у супроводі численних підрозділів міліції, десятків молодиків у камуфляжі, снайперів з гвинтівками. А ще — бите скло і заблоковані двері. Не вписується це у світогляд пересічного європейця.

Зараз ви читаєте новину «"Русь" захопили невідомі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути